Parlamentul European dezbate, marţi, 22 noiembrie, decizia Comisiei Europene privind  pachetul legislativ referitor la semestrul european actual, inclusiv analiza anuală de creștere, pe anul 2017.

Cu o experienţă de necontestat, în domeniul economic, al IMM, al afacerilor la modul general, europarlamentarul Maria Grapini a luat cuvântul şi a solicitat responsabilitate în luarea măsurilor ce pot reface, cu siguranţă, Europa! Voinţă să fie.

“Domnule Comisar, voi incepe discursul meu cu două cuvinte : responsabilitate socială. Dacă politica Europei nu se va subordona acestei nevoi umane, nu vom avea nicio şansă să rămânem o Europă unită. Nu vom putea fi o Europă competitivă în piața globală!”, şi-a început europarlamentarul român luarea de poziţie.

Maria Grapini a invocat şi recentele declaraţii ale lui Joseph Stiglitz, deţinătorul premiului Nobel pentru Economie, făcute săptămâna trecută, chiar în Parlamentul European.

“Domnul Stiglitz ne spune clar că pragurile de deficit, de 3% respectiv de 60% pentru datorie, sunt luate din aer! Fără calcule științifice! Nu există un calcul care să demonstreze că 3% este pragul de deficit optim!

Domnule Comisar, am lucrat în industrie şi în propria afacere mulţi ani şi ştiu ce înseamnă deficit. Când faci investiții, este nevoie de creșterea lui. Țările sunt în faze diferite de dezvoltare şi au nevoie de investiții diferite. Important este să se facă investiții oportune şi inteligente, care să aducă în etapa următoare bani la bugete, nu să fim rigizi şi să blocăm deficitul la 3%. Investitiile sunt cheia rezolvării locurilor de muncă şi a calității vieții oamenilor. Comisia trebuie să gândească modalităţi de-a opri evaziunea, transferarea profiturilor în paradisuri fiscale şi furtul din banii publici!”, a mai spus europarlamentarul român, Maria Grapini.