Multe se pot spune și scrie despre Mihai Eminescu, numeroși au fost și sunt cei care încearcă metafore noi și definiții inedite, pentru a-l cuprinde în cuvinte alese, de departe însă declarația cea mai emoționantă i-a fost făcută de către George Călinescu: cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc!

15 ianuarie 1850 este ziua zero a poeziei românești, momentul nașterii Eminului nostru iubit, o zi pe care, dacă iubim țara aceasta, n-avem cum să n-o fixăm în memorie, cât om trăi. După acest principiu se ghidează și europarlamentarul Maria Grapini, personalitate sensibilă la tot ceea ce înseamnă români și românism – după cum a definit-o marele artist Dan Puric – care a cinstit memoria lui Mihai Eminescu, an de an, fie în țară, fie în inima Europei, prin momente atent alese.

Duminica aceasta, chiar de 15 ianuarie, Maria Grapini va fi la Timișoara și pentru un eveniment special dedicat poetului, ce va fi marcat la ora 12, chiar la bustul lui Eminescu, de lângă Filarmonica Banatul. Europarlamentarul va depune o jerbă și va organiza o întâlnire culturală, invitați fiind scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu și profesorul Rodica Pop. Alături de Maria Grapini vor fi și numeroși reprezentanți ai PPU-sl, oameni pentru care Eminescu reprezintă ceva.

“Așa cum spune Nicolae Danciu Petniceanu, consider, la rându-mi, că Mihai Eminescu a fost un precursor al unităţii naţionale, un cărturar care a militat, în scurta, dar impresionanta lui viață, pentru înfăptuirea unui nobil ideal: unitatea spirituală a românilor de pretutindeni. E un ideal pentru care merită și trebuie să luptăm cu toții! Românii trebuie să redevină uniți, România merită să fie cunoscută prin ceea ce are mai de preț, tradiții, cultură, artă, inteligență, talent. N -avem voie să renunțăm la ceea ce ne definește, ca neam, n-avem voie să uităm de cei care ne-au făcut cunoscuți în lumea largă! I-am condamnat și îi condamn pe toți cei care și-au permis să aducă atingere imaginii celui mai mare poet român – chiar dacă mulți dintre ei sunt scriitori și se consideră elite! Cred că toți ar trebui să luăm atitudine, atunci când valorile românești sunt întinate! Eu nu uit, NICIODATĂ, ziua de 15 ianuarie, nu mă lasă istoria, cultura, conștiința!” , a declarat Maria Grapini.

Timișorenii care doresc să se alăture acțiunii organizate de către europarlamentarul român, duminică la prânz, sunt bineveniți!