Între 17 și 19 decembrie, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, se va afla în capitala Greciei ca și conducător al delegației Comisiei IMCO – protecția consumatorilor și a pieței interne – din cadrul PE, într-o misiune oficială și deopotrivă importantă, cu implicații economice majore.

Maria Grapini si colegii ei din Parlamentul European vor fi primiți la Biroul de Informare al PE din Grecia, vor purta discuții la sediul Parlamentului Elen, vor participa chiar și la Reuniunea parlamentară comună a Comisiei permanente speciale pentru afaceri europene, împreună cu Comisia permanentă pentru producție și comerț respectiv Comisia permanentă pentru administrație publică, ordine publică și justiție a Parlamentului elen, cu delegația deputaților comisiei IMCO pe tema „Stadiul pieței unice și a cadrului european al drepturilor consumatorilor”. Delegația se va întâlni și cu membri ai guvernului grec.

Românca, lider al misiunii oficiale europene, va gira discuții despre subiecte actuale și importante: piața unică digitală, reglementarea geoblocării, noua reglementare CPC, directiva privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de date cu conținut digital, directiva privind testul de proporționalitate înainte de adoptarea unei noi reglementări a profesiilor.

Maria Grapini va sta la masă cu ministrul adjunct al Economiei și Dezvoltării, Stergios Pitsiorlas, precum și cu secretarul general al comerțului și protecției consumatorilor, Dimitris Avlonitis

Reuniunea va reuni trei comisii permanente ale Parlamentului elen. Ea a fost gândită special, cu scopul de a saluta sosirea delegației IMCO în Parlamentul grec și de a face schimb de opinii în domeniul protecției pieței unice și al protecției consumatorilor.

În cadru oficial, umanista Maria Grapini îi va prezenta pe membrii delegației PE, va vorbi despre Comisia IMCO și rolul acesteia în statuarea unor directive importante pentru întreaga Europă, din perspectiva pieței interne și a protecției consumatorilor.

Misiunea IMCO în Atena mai cuprinde vizitarea Portului Piraeus, un necesar schimb de opinii privind punerea în aplicare a programului vamal 2020 și stabilirea programului vamal pentru cooperarea în domeniul vamal pentru perioada 2021-2027 – privind controlul vamal al importului de bunuri culturale respectiv punerea în aplicare a Codului vamal al Uniunii. Maria Grapini este raportor pe Regulamentul Vamă, acesta votându-se recent în Comisia IMCO. Discuțiile și votul final se vor relua în plenara din luna ianuarie a anului viitor.

Maria Grapini și delegația PE se vor întâlni cu o echipă formată din oficiali ai autorităților vamale, condusă de directorul general al Direcției vamale și de accize.

“Voi insista asupra rolului important al IMCO în domeniul vamal! IMCO este implicat puternic în legislația vamală a Uniunii, în calitate de Comisie principală în Parlamentul European în acest domeniu, care urmărește îndeaproape punerea în aplicare în statele membre și examinează propunerile Comisiei Europene. În perspectiva imediată, trebuie să fim atenți la cele două programe de sprijin financiar pentru perioada 2021-2027 privind cooperarea în domeniul vamal și al echipamentelor de control vamal care se află în proces legislativ”, a declarat liderul delegației PE la Atena, Maria Grapini.

Misiunea IMCO în Grecia se anunță a fi una majoră pentru că, pe lângă reprezentanții Parlamentului și ai Guvernului, elenii vin la masa oficială cu directori de agenții importante în acest domeniu, reprezentanții Autorității Independente pentru Achiziții Publice Unice, Ombudsmanul grec pentru consumatori, Centrul European al Consumatorilor din Grecia, Secretariatul General pentru Comerț și Protecția Consumatorilor sau Organizația Elenă pentru Standardizare (ELOT).

“E onorantă poziția aceasta de lider al misiunii IMCO la Atena, le mulțumesc celor din PE pentru încredere, sunt convinsă că vom avea discuții solide despre problemele actuale pe care IMCO le gestionează, de care Europa are atâta nevoie!”, a mai declarat umanista Maria Grapini, înainte de plecarea în Grecia.