Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a adresat o nouă întrebare Comisiei Europene, în cadrul acțiunilor constante pe care le întreprinde în sprijinul IMM-urilor naționale și nu numai, structuri de bază, în opinia sa, pentru dezvoltarea unei economii sănătoase și moderne.

În motivarea demersului, umanista a scris: “Dezvoltarea economică este strâns legată de crearea de noi locuri de muncă, de creșterea ocupării, mai ales in rândul tinerilor. Având în vedere rezultatele obținute, ce vă propuneți pentru creșterea gradului de ocupare în rândul tinerilor și pentru dezvoltarea IMM-urilor?”.

CE i-a transmis Mariei Grapini că are o politică deschisă de sprijin pentru statele membre, în vederea reducerii șomajului și creșterii ratei de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor. Procesul de coordonare a politicilor economice în contextul semestrului european promovează și monitorizează reformele menite să reducă șomajul în rândul tinerilor în statele member, se mai arată în răspunsul CE.

“Garanția pentru tineret este un instrument esențial pentru a încuraja ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor din UE. Comisia sprijină statele membre în punerea în aplicare a Garanției pentru tineret, inclusiv prin suplimentarea recentă, până la 8,8 miliarde EUR, a bugetului alocat Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și prin activități de învățare reciprocă. Comisia sprijină dezvoltarea de competențe, inclusiv a competențelor antreprenoriale, pentru a încuraja ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor prin intermediul cadrului său strategic de cooperare europeană în domeniul educației și formării, al Strategiei UE pentru tineret și al Noii agende pentru competențe în Europa”, susține Comisia.

În același răspuns oferit europarlamentarului PPU-sl se face referire la sprijinul financiar concret, acordat IMM-urilor, prin fondurile structurale și de investiții europene (38 de miliarde EUR în perioada 2014-2020).

“Începând din februarie 2018, componenta consacrată IMM-urilor din cadrul Fondului european pentru investiții strategice a sprijinit aproximativ 589.000 de IMM-uri din întreaga Europă, cu investiții totale în valoare de 93,6 miliarde EUR”, este concluzia CE, transmisă Mariei Grapini.

Umanista a transmis oficialilor din țară că aceste date oferite de Comisie sunt capitale: “Există un fond important pe care România trebuie să-l considere prioritar! Știu că IMM-urile, cel puțin declarativ, sunt în atenția imediată a Guvernului, cred că este momentul să se treacă și la măsuri. Vorbim de oportunități majore, ce nu trebuie ratate! Se știe că Small  business act este asimilat în legea IMM-urilor, lege pe care am propus-o pe timpul mandatului meu de ministru pentru IMM-URI, mediul de afaceri si turism. Ea a fost votată încă din anul 2013. E clar că trebuie urmărită implementarea si respectarea acestor principii, nu se pot adăuga sarcini administrative suplimentare pentru IMM-uri, fără să se scoată altele si nu trebuie să se aprobe vreo lege cu impact asupra lor, fără a se calcula acest impact!”.