Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a reacţionat, marţi, 24 octombrie, la lipsa de reacţie a oficialilor României, în privinţa concluziilor reuniunii Consiliului European, din 19-20 octombrie. Umanista consideră atitudinea preşedintelui României drept una…total absentă, în contradicţie cu orice logică democratică sau civică, în condiţiile în care problemele dezbătute la vârful Europei au fost importante şi se cer cunoscute de români.

“Astăzi, in PE, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, au prezentat concluziile  reuniunii Consiliului European. Nu am auzit ca în România să  se fi distribuit vreo informație privind acest subiect! Nu este corect ca cetățenii români să nu cunoască ce se decide la Consiliul European! Au fost lucruri importante care aduc efecte si asupra românilor. Spre exemplu, Brexit a fost un subiect, în cadrul căruia s-a spus clar că nu se negociază ostil, dar corect şi drept! Cetăţenii europeni trebuie, categoric, să fie protejați! Apoi, un alt subiect foarte important: apărarea, necesitatea unei armate europene! Nu ştiu nici eu, nu ştiu nici românii care este poziția României, cea susținută de președintele Iohannis în Consiliu! Preşedintele are obligația să informeze cetățenii români, pentru că ne priveşte pe toţi! E un demers evident, în orice democraţie!”, a declarat Maria Grapini.

Europarlamentarul PPU-sl a mai spus că, printre concluziile prezentate de cei doi oficiali ai UE, se numără şi detalii despre politica în domeniul comercial, cu trimitere la acordurile comerciale ale UE cu țările din Mercosur – Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay, plus alte state din America Latină, asociate la această uniune.

“Preşedintele Juncker a spus foarte clar: statele membre trebuie să vină, după vorbe, cu fapte! S-a discutat despre relația cu Turcia şi la renunțarea la ajutorul acordat ţării pentru preaderare. Care o fi punctul de vedere al României? Ce-a susţinut preşedintele României în Consiliu? Nimeni nu ştie…”, a concluzionat Maria Grapini.

Umanista a luat, marţi, cuvântul, în plenul PE de la Strasbourg şi a susţinut, din nou, că unitatea Uniunii Europene depinde de modul în care sunt trataţi toţi cetățenii europeni. Maria Grapini a pledat, ca întotdeauna, cauza României.

“Este nevoie de respect pentru toti cetățenii! I-am cerut domnului preşedinte Tusk să solicite Consiliului acceptarea României şi Bulgariei în spațiul Schengen! Îndeplinim toate condițiile tehnice şi nu este corect să discriminăm state si cetățeni!”, a spus Grapini.