Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a transmis, luni, 19 martie, de la Sofia – unde se află în delegația oficială a PE, ca membru al Grupului de control parlamentar (JPSG) al EUROPOL – un mesaj tranșant, la adresa tensiunilor politice majore din România, în subiectul desecretizării protocoalelor secrete DNA-SRI.

Umanista a reiterat nevoia de transparență, pentru ca societatea românească să poată respira liber, așa cum o cere orice democrație autentică.

“Este incredibil ce descoperim, pe zi ce trece! Protocoale secrete, încălcări flagrante ale legislației, echipe mixte între oameni care N-AU VOIE să fie parteneri, nici aici, niciunde în lume, vânătoare de oameni politici, comenzi, execuții, ingerințe grave în democrație! Ni se devoalează o realitate pe care am crezut-o demult dispărută, o stare de fapt pe care am vrut-o anihilată în 1989! Nu se poate ca oamenii noștri politici să nu fi înțeles cât de grav este ceea ce au acoperit anii aceștia, cu bună știință, este inacceptabil ca serviciile noastre secrete să facă poliție politică, în secolul XXI! Citesc, aici, la Sofia, că premierul României și ministrul Justiției au solicitat desecretizarea acestor protocoale nocive, contrare oricărei democrații stabile și spun că această desecretizare trebuie făcută ACUM, ASTĂZI, fără amânări, fără discuții! Suntem în Anul Centenarului, suntem la câteva luni de preluarea președinției Consiliului UE, suntem în cel mai puternic moment al nostru, ca simbolistică! Românii merită să afle adevărul, chiar dacă acesta va fi dureros, românii TREBUIE eliberați de tarele unui trecut care ne-a ucis spirit, ființă, tot! Desecretizați…secretele și salvați România!“, a spus umanista Maria Grapini.

Europarlamentarul PPU-sl se află în capitala Bulgariei pentru discuții importante, în cadrul Grupului de control parlamentar mixt specializat (JPSG), legate de lupta împotriva terorismului, nevoia de asigurare a securității cetățenilor, politici europene în domeniul migrației. Maria Grapini a vorbit cu cei doi comisari prezenți la Sofia, Julian King – Comisar european pentru Securitatea UE, respectiv Mariya Gabriel – Comisar european pentru economie și societatea informatică, iar concluziile, după cum a transmis umanista, “au arătat clar rolul statelor în cele două mari probleme globale – atacurile cibernetice și terorismul”.