Europarlamentarul Maria Grapini a reacționat, miercuri, 3 aprilie, la asaltul european asupra României, făcut de către prim-vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, dar și la mesajul Ambasadei SUA, pe tema Justiției și a MCV.

Maria Grapini s-a declarat revoltată de tactica total nediplomatică, pusă în scenă și livrată publicului, în tonuri amenințătoare. Cele două puteri au transmis, pe rând, întristare, respectiv îngrijorare la adresa sistemului judiciar din România și a integrității sale.

“Și pe mine mă întristează astfel de poziții și sunt profund îngrijorată de substratul lor periculos. Comisia Europeană nu are voie să facă politică, ambasadelor le este interzis prin lege să aibă imixtiuni în state suverane! Domnul Timmermans a cerut, practic, Guvernului să intervină în Justiție. La vedere! Fără vreo reținere! Ambasada Statelor Unite a emis, din nou, opinii publice în probleme interne ale României. Mai arătați-mi o țară în care se întâmplă așa ceva!

Domnule prim-vicepreședinte al CE, nu meritati să reprezentați cetățenii europeni! Folositi duble standarde! Aplicati în țările dumneavoastră ce ne cereți nouă, ceea ce solicitați imperativ României!

Domnule Timmermans și stimate ambasade, nu suntem colonie, nu acceptăm duble măsuri, nici puneri la zid injuste! Politica, stimați domni, nu are ce căuta în astfel de contexte, instituțiile pe care le reprezentați sunt, legal, străine de acest cuvânt!“, a transmis de la Bruxelles europarlamentarul Maria Grapini.

Cât privește scrisoarea de susținere pentru Laura Codruța Kovesi, citită în deschiderea plenarei de la Bruxelles de către președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, Maria Grapini opinează: “Scrisoare de susținere? În fapt, nu a fost niciun vot în PE! Domnul Tajani a dezinformat Parlamentul, afirmând că Laura Codruța Kovesi este împidecată să participe la fazele de selectie, pentru că este pusă sub control judiciar. Incredibil din nou! Este, la vedere, o imixtiune în cursul Justiției. Mai grav, este o contrazicere publică a principiilor emise de către aceiași lideri europeni! Oficial, ni se transmite să păstrăm cu sfințenie independența Justiției, tot…oficial ni se dau indicații, în fapt ordine. E moral? Dar legal?”, a mai transmis europarlamentarul Maria Grapini.