[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Europarlamentarul Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a declarat joi, 1 noiembrie, de Ziua Morților, că nu poate accepta afirmaţia preşedintelui CE, Jean Claude Junker, privind ziua României ca o sărbătoare comună a întregii Europe. Într-un astfel de context total neadecvat, Tokes a mers mai departe, adresându-i o întrebare periculoasă președintelui României: „Este ciudat pentru noi, ungurii, confraţii minoritari ai domnului preşedinte Klaus Iohannis, că dânsul elogiază ziua Unirii atât timp cât după şi din cauza acestei Adunări Naţionale, respectiv a creării României Mari a dispărut aproape totalmente comunitatea săsească, germană, din Transilvania, care timp de sute de ani, aproape o mie de ani, a înflorit în timpul regatului maghiar, respectiv al principatului transilvan. Nu prea înţelegem ce are de sărbătorit un etnic sas cum este Klaus Iohannis”, a spus Tőkés.

În finalul declarației care a încins din nou spiritele naționaliste, politicianul care nu s-a ferit vreodată să atace România în cele mai sensibile puncte ale ei a opinat, pe un ton firesc: „Această perioadă de o sută de ani este una fără îndepliniri (împliniri, n.r.) pentru comunitatea maghiară, în schimb, confraţii noştri au ce sărbători, dar ar trebui să se facă dreptate în această privinţă”…

De la Timișoara, umanista Maria Grapini a reacționat imediat. Europarlamentarul situat exact la polul opus al sentimentelor și acțiunilor legate de România a avut o poziție virulentă.

„Domnule Tokes, nu-i dezgropați pe morți, tocmai de ziua lor, căci s-ar putea să vă bântuie! Este o imensă lipsă de respect și sensibilitate, măcar și pentru etnicii maghiari care-i susțin afirmațiile, căci și aceștia își comemorează, astăzi, morții! Nu mai vorbesc de români, MAJORITATEA care îl irită îngrozitor! Laszlo Tokes frizează bunul simț și rațiunea, mergând pe principiul lovește și fugi! Atacă în momente cu încărcătură specială pentru țara care i-a dat tot ce și-a dorit, pentru că, pesemne, aceasta e misiunea lui! Acum, mă voi adresa maghiarilor din România: dragi…români, e firească, e morală, e creștinească o astfel de atitudine, într-o zi în care, CU TOȚII, ÎMPREUNĂ, plângem la mormintele apropiaților noștri? Iubesc România cu toți cetățenii ei, indiferent de etnie, cu condiția ca și ei să iubească România! Credeți că naționalismul extremist va șterge durerea pierderilor din familiile dumneavoastră? Vi i-a luat România pe aceștia? Juncker? Uniunea Europeană?…”, a declarat europarlamentarul umanist, Maria Grapini.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *