În 7 iunie, la Parlamentul European, va avea loc o acțiune cu și pentru români, prilejuită de evenimentul “IA, simbol al comunităților românești din Europa”.

Europarlamentarul umanist Maria Grapini s-a alăturat evenimentului desfășurat în organizarea colegei sale din România, Viorica Dăncilă. Prezența Mariei Grapini în acțiuni de promovare a românismului este binecunoscută, fie că inițiativele se materializează în România sau la Bruxelles. De doi ani, graţie implicării sale în promovarea a tot ceea ce este românesc şi merită arătat lumii, avem o lege privind instituirea Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional din România. În 2013, ca deputat, Grapini a propus şi insistat ca Parlamentul să confere costumului tradiţional meritul cuvenit, iar în 2015 acest lucru s-a concretizat, prin apariţia legii nr. 102. De atunci, a doua duminică din luna mai este, spre bucuria păstrătorilor celei mai de preţ moşteniri, Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România!

La acțiunea din 7 iunie, Maria Grapini duce 30 de români în Parlamentul European, pentru a fi parte la dezbaterile și expoziția inedită organizate.

Evenimentul de la Bruxelles este, în opinia organizatorilor, o minunată oportunitate de a cunoaște elemente importante ale tradițiilor și culturii române, care astăzi fac parte din patrimoniul simbolic al UE. Vor fi prezenți membri ai PE, ai instituțiilor publice din România si străinătate, reprezentanți ai societății civile, mass-media și ai comunităților românești. Evenimentul este organizat în colaborare cu ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.