Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, s-a implicat susținut, în ultima perioadă, în găsirea unei voci comune cu vecina României, Bulgaria, în condițiile în care timpul rămas până la preluarea președinției rotative a Consiliului UE este scurt, iar cele două țări au, categoric, nevoie de o agendă de proiecte importante și ferme. Umanista a participat recent la un Forum transfrontalier de impact, organizat la Ruse, unde a pledat, din nou, pentru un proiect unitar româno-bulgar. Maria Grapini i-a scris și ministrului român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, propunându-i, concret, crearea macro-regiunii Marea Neagră.

“Am solicitat oficialilor români să includă pe agenda de lucru și crearea acestei macro-regiuni, a Mării Negre, proiect major, ambițios și realizabil, odată conștientizată importanța lui și beneficiile ce decurg de aici! Eu am o bună colaborare cu eurodeputatii bulgari și, împreună, susținem acest proiect!”, a precizat europarlamentarul PPU-sl.

Ministrul Afacerilor Externe i-a răspuns Mariei Grapini, mulțumindu-i pentru sugestiile referitoare la colaborarea transfrontalieră.

“În linie cu eforturile susținute ale României, de a se profila drept cel mai activ membru UE, care promovează importanța strategică a Mării Negre, pe agenda europeană, preluarea președinției rotative a Consiliului UE, în 2019, va reprezenta o oportunitate pentru a revigora atenția UE pentru regiunea Mării Negre, stimulând inclusiv cooperarea regional sectorială, în domenii de interes prioritar, semnalate și de către dumneavoastră, precum cel al interconectivității, energiei, cooperării maritime, mediului. În acest sens, vă asigur că avem în vedere un dialog cu societatea civilă și implicarea tuturor actorilor interesați, pentru a stabili obiective relevante, care să ofere un nou impuls implicării sporite a UE în proiecte concrete de cooperare în regiunea Mării Negre”, i-a scris ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, europarlamentarului Maria Grapini.