Departamentul de Stat al Statelor Unite a postat, luni, 27 noiembrie, un comunicat scurt, prin care “constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România”. Comunicatul se încheie cu o frază ce pune într-o cumpănă majoră noțiunile de independență şi suveranitate ale României,  “Cerem imperios Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

Din inima Europei, Parlamentul European, umanista Maria Grapini a reacționat la acest gest american, cel puțin discutabil.

“Cerem imperios Parlamentului României? Cum este posibil să scrii asa ceva, într-un comunicat oficial, în secolul XXI, la adresa unei țări suverane? Departamentul de Stat somează forul suprem al democrației din România, instituția zero a oricărei democrații din lume, să respingă ceva ce nu place…Măriei Sale? Dumnezeule, este o premieră incredibilă, pe care o numesc, fără rezerve, total nediplomată şi jignitoare! Este incalificabilă poziția SUA! România trebuie să reacționeze la acest afront! Dacă tot a fost invocat, Parlamentul României trebuie să ceară explicații, de urgență! Sunt un om cu valențe indiscutabile pro Europa şi SUA, dar o astfel de premieră periculoasă nu poate rămâne netaxată: cum să ceară un for american, indiferent care, chiar şi Departamentul de Stat, unui Parlament ales democratic, în cazul acesta, de cetățenii României, să voteze sau nu pachete de legi, să respingă sau nu amendamente? Cine a ales Parlamentul României, cine a mers la vot, noi sau americanii? Solicit țării mele să ia atitudine fermă şi demnă! Solicit Parlamentului României să ceară explicații şi scuze publice! Nu suntem colonia nimănui!”, a declarat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.