[fusion_text]
“Ce ne facem, domnule Comisar, când un stat membru, cum este Olanda, ţara dumneavoastră, se opune, de ani de zile, intrării României, Bulgariei şi Croatiei în spațiul Schengen?”
Parlamentul European a dezbătut, marţi, un raport cheie, numit „Crearea unui mecanism al UE pentru democrație, statul de drept şi drepturile omului”. În sală a fost prezent prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul Frans Timmermans.
Europarlamentarul român, Maria Grapini, nu l-a menajat deloc, dimpotrivă, în luarea de cuvânt, a punctat câteva aspecte dureroase, ce-i ating, direct, pe români, dar şi pe bulgari sau croaţi.
“Domnule Comisar, susțin Raportul şi Pactul pentru Democrație. Este nevoie să avem un mecanism care să ne asigure că drepturile omului se respectă în toate țările. Uniunea Europeană se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum şi respectarea drepturilor omului. Statele membre ar trebui să dea exemplu în acest sens. Dar ce ne facem domnule Comisar, când oficialii unor ţări acceptă discriminarea, cu încălcarea drepturilor cetăţenilor, cum ar fi libera circulație a cetăţenilor, stigmatizarea țărilor mai putin dezvoltate? Ce ne facem, domnule Comisar, când un stat membru, cum este Olanda, ţara dumneavoastră se opune, de ani de zile, intrării României, Bulgariei şi Croaţiei, pe motive politice şi nu tehnice, să intre în spațiul Schengen, discriminând cetățenii țărilor excluse din spațiu Schengen? La fel se întâmplă şi cu MCV, se aplică doar pentru România şi Bulgaria!”, a întrebat europarlamentarul român.
În egală măsură, Maria Grapini şi-a exprimat speranţa ca raportul dezbătut să fie doar un prim pas în acțiunea comună pentru democrație practică, şi nu una teoretică.
“Ati cerut răspunsuri de la noi, domnule Comisar, privind utilitatea unui raport anual, pe care să-l prezinte Comisia în Parlament. Vi-l ofer! Dumneavoastră trebuie să raportați anual Parlamentului ce faceti în acest domeniul fundamental-drepturile omului! Noi am fost aleși sa reprezentăm cetățenii cu drepturile lor, dumneavoastră ati fost numiți să transformaţi UE într-o piaţă internă care apără drepturile cetăţenilor, din toate punctele de vedere. Asta așteaptă cetățenii din ţara mea şi sunt convinsă că şi din celelalte ţări!”, a mai spus, în finalul luării de poziţie, Maria Grapini.
[/fusion_text]