[fusion_text]

Miercuri, 25 ianuarie, în Parlamentul European, a avut loc ședința Comisiei pentru Piata Internă și Protectia Consumatorilor, la care s-au discutat cele mai importante subiecte ce țin de economia UE, cu răsfrângere directă asupra consumatorilor, deci și asupra celor români.

Ca de fiecare dată, europarlamentarul Maria Grapini a avut o poziție deschisă și directă, adresând întrebări cheie, de data aceasta ministrului Economiei, Investitiilor și IMM-urilor din Malta – Malta deține, în acest moment, președinția Consiliului UE – privind prioritățile legate de o mai bună funcționare a pieței Uniunii Europene.

“Sunt bucuroasă să aflu că ați pus, drept prioritare, Piața Internă si IMM-urile. Mă alătur colegilor mei și susțin, ca atare, toate intrebările legate de accesibilitatea la Piața Internă, omologarea autovehiculelor, protectia consumatorilor si trecerea la etichetarea obligatorie (Made in), cu precizarea că doresc să adaug câteva întrebări concrete”, și-a început intervenția Maria Grapini.

Europarlamentarul român a criticat, pertinent, președințiile Consiliului, respectiv ale Comisiei Europene, care, declarativ, au încurajat propunerile economice, practic “și-au propus sprijinul IMM-urilor în accesul la piață si finantare, dar concret nu se vede o îmbunătățire”…

“De aceea, vă întreb, domnule ministru, considerați necesară schimbarea criteriilor de alocare a Fondului Strategic de Investiții, astfel încât accesul IMM-urilor să fie unul mai facil? De asemenea, vă întreb: pe agenda dumneavoastră aveți si geoblocarea? Chiar ieri am discutat acest lucru, la Intergrupul pentru IMM-uri si, din păcate, la concluzii, s-a desprins ideea că accesul IMM-urilor la comerțul transfrontalier este scăzut. În fine, vă întreb ce poziție veți adopta față de acordurile comerciale aflate în dezbatere actuală, CETA, TTIP si altele. După cum se știe, acordurile comerciale pot dezvolta piața internă, dar pot, simultan, afecta IMM-urile, mai ales dacă nu sunt optim negociate”, astfel au sunat întrebările puse de Maria Grapini.

În finalul intervenției, europarlamentarul român a făcut din nou trimitere la ședința din 24 ianuarie, pe tema protecției consumatorilor, solicitând un răspuns referitor la armonizarea standardelor de produse și servicii, armonizare ce va fi parte a viitoarelor acorduri comunitare.

“Considerați necesar ca procesele investitorilor să fie judecate de o instanță privată sau de o instanță publică?”, a mai intrebat Grapini.

Europarlamentarul român și-a motivat întrebările privitoare la acordurile comerciale – subiect dificil pentru întreaga comunitate europeană, în contextul schimbărilor politice de peste Ocean – prin prisma presiunilor publice existente.

“Personal, cred că acordurile comerciale trebuie să aducă un câștig pieței UE și să asigure o competiție loială. Sper că acesta este și crezul dumneavoastră!“, a concluzionat Maria Grapini.

[/fusion_text]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *