[fusion_text]
Parlamentul European a dezbătut, marţi, 25 aprilie, în cadrul Intergrupului pentru IMM-uri o temă importantă a domeniului antreprenorial: accesibilitatea web, provocări şi oportunităţi. Întâlnirea a fost găzduită şi moderată de către europarlamentarul român Maria Grapini, vicepreşedinte al Intergrupului pentru IMM-uri. Au mai participat Morten LØKKEGAARD, MEP (ALDE), Raportor pentru actul privind accesibilitatea, Helena PALL, consilier pentru Afaceri Sociale, Reprezentanţa Permanentă a Estoniei la Uniunea Europeană, respectiv Dimitri SAMARAS, reprezentant de afaceri pentru IMM-uri.
Maria Grapini şi-a exprimat, din start, interesul pentru tema zilei şi a punctat implicaţiile, deopotrivă pozitive şi negative.
“Directiva privind accesibilitatea web a fost aprobată de Parlamentul European, în octombrie 2016. Deşi recunoaştem beneficiile aduse consumatorilor de această directivă, trebuie să recunoaştem povara administrativă şi costurile mai mari pe care aceasta le constituie pentru IMM-urile europene. Cred că este esenţial să acordăm sprijin IMM-urilor europene prin intermediul metodelor disponibile. Ca exemplu de „bune practici” vine propunerea de proiect pilot prezentată anul trecut în cadrul IMCO, pentru aplicarea cerinţelor existente pentru accesibilitate în instrumente şi platforme de creare a site-urilor web, în mod implicit”, a declarat europarlamentarul român.
De precizat este că, pe 25 mai 2016, Comitetul Economic şi Social European a adoptat un aviz cu privire la propunerea Comisiei, prin care a salutat deschis „Actul european privind accesibilitatea”. La nici o lună, Consiliul a examinat un raport intermediar privind propunerea, iar pe 8 decembrie 2016 Consiliul a luat act de un nou raport privind progresele înregistrate.
În cadrul Comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor (IMCO) au fost prezentate 673 de amendamente la raportul privind cerinţele de accesibilitate pentru produse şi servicii. Raportul va fi votat luna aceasta.
[/fusion_text]