Tema Cadrului Financiar Multianual suscită interesul maxim al Parlamentului European, al statelor membre în bloc, pentru că amenințarea repartizării, de fapt a tăierii fondurilor europene, este una majoră. După ieșirea Marii Britanii din UE, spiritele s-au încins, statele mari au luat obișnuita poziție de forță,  iar statele mici, est-europene, au ajuns în fața pericolului real de-a primi bani mai puțini.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a intervenit frecvent, în această perioadă de tensiune financiară, a pledat, ca întotdeauna, cauza României și a cerut renunțarea la ideea tăierii fondurilor. Într-o intervenție scrisă, adresată, în urmă cu câteva zile, comisarului european Günther H. Oettinger, chiar după prezentarea noului Cadru Financiar Multianual, umanista a sancționat și poziționarea total opusă a Comisiei Europene față de PE.

“Ne-ați prezentat poziția Comisiei privind noul Cadru Financiar Multianual, care este într-un conflict major cu poziția majorității din Parlamentul European!

Ne-ați spus nonșalant că ați făcut ce trebuie, tăind fonduri din coeziune, din Politica Agricolă Comună și din Fondul Social European! Cum să faceți ce trebuie, când cele trei fonduri sunt pilonii de dezvoltare ai UE, de competitivitate și unitate?

Ați spus că nu sunt suficienți bani pentru că pleacă Marea Britanie, dar nu ați vorbit nimic despre noi măsuri prin care ați putea aduce bani la buget din evaziunea fiscală enormă, din pierderile imense rezultate din evaziunea pe TVA transfrontalier, din neimpozitarea profiturilor obținute în zone neimpozitate!

Avem nevoie de subvenții pentru agricultori! Încă avem diferențe la subventii, mai mici în Est decât în Vest, și trebuie să le egalăm!

Avem nevoie de fonduri de coeziune pentru că avem încă disparități regionale privind calitatea vieții! Găsiți, domnule comisar, surse! Nu tăiați fondurile care țin Europa unită!”, a punctat ferm europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.