Un nou caz critic, în care este implicat un cetățean român, naște tensiuni diplomatice între autorități, la cel mai înalt nivel. Povestea este una tragică și se consumă în Finlanda. Medicul Camelia Smicală s-a stabilit în țara nordică, în urmă cu 12 ani, după căsătoria cu un finlandez. A urmat un divorț iar, după despărțire, soțul a reclamat intenția acesteia de a pleca în România împreună cu copiii. În mai 2015, executorii judecătorești finlandezi și reprezentanții Protecției Copilului au preluat copiii minori de la domiciliul mamei, brutal, utilizând forța, creând traume copiilor și mamei, trimițându-i în centre de plasament diferite. Ea nu a fost înștiințată de hotărârea judecătorească prin care i se lua custodia asupra copiilor. De atunci, a făcut tot posibilul pentru a-și recupera copiii, inclusiv apelând la ajutorul autorităților din România. Copiii au declarat că doresc să revină la mama lor unde au fost mereu bucuroși, starea lor de sănătate în centrele de plasament nefiind una bună. Pe 28 aprilie, Camelia Smicală a fost condamnată la 6 luni de închisoare, fiind dată în judecată de statul finlandez pentru defăimarea autorităților.

Europarlamentarul român Maria Grapini a aflat despre acest caz revoltător și a luat imediat atitudine. Un prim pas este întrebarea adresată Comisiei Europene, directă și acidă: “Care sunt măsurile pe care le întrevede Comisia Europeană pentru a rezolva cazul acestui cetățean european căruia îi sunt încălcate drepturile fundamentale, ținând cont de faptul că interesul superior al copilului trebuie să primeze?”, scrie Maria Grapini.

Europarlamentarul român a mers mai departe și a redactat o scrisoare oficială, adresată premierului Finlandei, Juha Sipilä, prin intermediul căreia detaliază situația gravă și îi solicită implicare imediată. Maria Grapini invocă legislația finlandeză și faptul că luarea copilului din grija părinților este o decizie extremă, de ultimă instanță.

„Această decizie ar trebui luată numai în cazurile în care siguranța copilului este pusă la îndoială și pe baza unor motive întemeiate, dar în această situație nu au existat astfel de motive. Prin urmare, vă cer ajutorul pentru a găsi o soluție în cazul Cameliei Smicală și al copiilor ei. Este vital să primeze interesul superior al copilului și evitarea de noi traume! Ca membru al Parlamentului European, am luat întotdeauna măsuri pentru a proteja bunăstarea cetățenilor europeni și sper că va fi găsită o soluție pozitivă pentru doamna Smicală și familia ei”, scrie europarlamentarul român.