[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Primul ministru al Portugaliei, António Costa, a fost prezent, miercuri, 14 martie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, unde a oferit detalii despre viziunea țării sale asupra viitorului Europei și a răspuns întrebărilor eurodeputaților.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a avut un schimb de replici profesionist cu Costa, premierul portughez oferindu-i răspunsuri la toate temele ridicate de umanistă. Românca i-a cerut public să-și exprime poziția pe subiectele sensibile ale momentului, Europa Schengen versus non Schengen, migrație, pericolul euroscepticismului, politica de coeziune cu componenta clară a dezvoltării turismului.

Primul ministru al Portugaliei a asigurat-o pe Grapini că “Schengen este un lucru dobândit, o reușită a UE, pentru că am reușit să oferim libertatea de circulație în interiorul UE”, amintind, cu emoție, că pe vremea cât a fost ministru de Externe (în urmă cu 12 ani) pregătea extinderea Zonei Schengen la încă 9 state membre.

“Sunt foarte mândru de cooperarea de care am beneficiat, mă gândesc la Polonia și Republica Cehă, și faptul că atunci am reușit să deschidem spațiul Schengen, oferind libertatea de circulație unor cetățeni care ani și ani de zile n-au putut călători liber, din cauza Cortinei de Fier. Ei bine trebuie să ne asigurăm că această liberă circulație va continua”, i-a spus Costa europarlamentarului PPU-sl.

Cât privește marea sensibilitate europeană, legată de vitezele diferite – invocate și agreate de câteva state membre – readusă în discuție, miercuri, de către Maria Grapini, premierul Portugaliei a evitat un răspuns tranșant și a intrat într-un discurs diplomatic, de manual, cu precizarea că a admis un amănunt important: dacă este întrebat în privința Europei cu mai multe viteze, ar spune NU, dar… trebuie să avem o Europă 28 sau 27 ȘI trebuie să respectăm libertatea celor care nu doresc să facă întocmai ca ceilalți.

“Până la urmă, trebuie respectată libertatea fiecăruia, iar cei care vor să meargă mai departe nu trebuie să le impună poziția lor, celorlalți. Nu trebuie să avem o atitudine punitivă, ci trebuie să păstrăm o poziție deschisă, așa încât cei care doresc să se asocieze celor mai mari ambiții să o poată face. S-a întâmplat la fel pentru moneda euro, pentru Schengen. Nu există motive de a paraliza întreaga dinamică, din câteva cauze”, a spus, în final, Antonio Costa.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *