Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, nu ratează niciun prilej oficial pentru a pune insistent pe agenda Parlamentului European discriminarea evidentă la care este supusă România, în privința barierelor politice de intrare în spațiul Schengen.

Luni, 12 martie, la Strasbourg, umanista a luat cuvântul în plen, pe tema liberei circulații a lucrătorilor și principiul egalității de tratament, punctând extraordinar în favoarea țării noastre. Grapini a exemplificat cu un caz concret, trăit recent în vamă, militând pentru stoparea acestui tratament injust și nejustificat din partea Europei.

“Săptămâna trecută, m-am deplasat la Graz, în Austria, cu mașina mea, din orașul Timișoara, aflat în vestul României. Am văzut cozi de zeci de kilometri de camioane care așteptau controlul de frontieră, la intrarea în Ungaria, ulterior la intrarea în Austria. Cetățenii, firmele de transport din țara mea, cu toții sunt discriminați, stau zile, sau chiar săptămâni,  șoferii dorm în cabină! Pe de altă parte, țări precum Germania, Franța, Belgia amendează șoferii care dorm în cabină, în parcare, doar discutăm asta, aici, în PE! Oare a sta o săptămână în frontieră și a dormi în cabină se constituie în condiții sociale bune, mai bune? Trebuie să primim un răspuns, vreau să știu de ce România nu este în Schengen, deși de ani de zile respectă tehnic toate condițiile. Este doar o marginalizare politică?”, a declarat Maria Grapini, în plenul PE de la Strasboug.