Miercuri, 16 ianuarie, plenul Parlamentului European de la Strasbourg a luat în discuție o directive extrem de importantă, din punct de vedere economic, referitoare la IMM-uri.

Implicată dintotdeauna în acest subiect, acum chiar raportor din partea grupului politic pe care îl reprezintă, umanista Maria Grapini a luat cuvântul și a susținut, la fel de ferm și pertinent, cauza și drepturile acestor veritabile motoare ale economiei mondiale. Europarlamentarul român n-a omis, însă, să atragă atenția, în plenul PE, că vinovații pentru picajul vizibil al IMM-urilor, din ultimii ani, trebuie învățați să se comporte ca un partener de afaceri serios, și nu ca unul cel puțin discutabil, așa cum se întâmplă în prezent.

Maria Grapini, care este și copreședinte al Intergrupului pentru IMM-uri din PE, i-a felicitat pe toți cei implicați în elaborarea acestei directive și a salutat corectitudinea resimțită pe parcursul negocierilor. În subsidiar, ținând cont de faptul că actul nu și-a atins ținta scontată, umanista a declarat că, obligatoriu, directiva trebuie modificată.

„În calitate de raportor din partea grupului politic, toată dezbaterea acestui raport a fost într-o atmosferă foarte corectă, nu s-a ținut cont aici de ambiții și orgolii politice! Directiva, care a fost un prim pas, din 2011, adoptată în 2013, nu și-a atins scopul pe care noi îl speram și-anume să scădem întârzierile de plată. Pentru că sunt și copreședinte al Intergrupului pentru IMM-uri, unde de fapt acest raport a fost dezbătut, vreau să vă spun că, indiferent de statul membru, toată lumea a ridicat aceeași problemă: problema IMM-urilor! Sunt într-un deficit de putere de negociere business to business și aici trebuie să intervenim. De asemenea, în relația cu statul, ar trebui să existe compensări, să nu fie nevoie ca IMM-ul să nu primească banii din partea autorităților, pentru că, da, trebuie să îmbunătățim cultura antreprenorială, problema este ce facem cu cea a administrațiilor publice, locale sau centrale, care nu plătesc și care creează un lanț de neplăți!? “, a declarat europarlamentarul umanist.

Maria Grapini a cerut, în plenul PE, transparență, predictibilitate și siguranță pentru IMM-uri.

“Mă bucur că am reușit să avem în acest raport acea listă albă despre care s-a mai vorbit, să existe o transparență, însă trebuie să avem pârghii sigure, pentru a nu duce la falimentul foarte multor IMM-uri, de aceea cred că directiva trebuie modificată! Sunt întârzieri din partea instituțiilor europene și, evident, că statele membre, după aceea, la rândul lor, întârzie plățile către IMM-uri. Sper să poată fi cuprinsă această propunere în programul Comisiei.”, a mai declarat europarlamentarul umanist, Maria Grapini, în plenul PE de la Strasbourg.