Dezbaterea Raportului anual privind funcționarea Spațiului Schengen, de marți, 29 mai, din Plenul Parlamentului European de la Strasbourg, s-a constituit într-o premieră europeană. În opinia umanistei Maria Grapini, ceea ce s-a întâmplat în PE dă speranțe mari țării noastre și țării vecine pentru că, așa cum a declarat, “pentru prima dată, am simțit solidaritate în PE, pe tema intrării României și Bulgariei în Schengen!“. Europarlamentarul PPU-sl spune că peste 20 de colegi europarlamentari din mai multe grupuri politice dar și comisarul Dimitris Avramopoulos au solicitat intrarea României si Bulgariei în Schengen.

Umanista Maria Grapini a salutat, de la tribuna plenului european, gestul evident al eurodeputaților, de susținere a celor două țări, într-un demers pe care România și Bulgaria îl consideră, demult, unul binemeritat și justificat. Grapini le-a mulțumit colegilor și comisarului Avramopoulos.

„Mulțumesc tuturor colegilor care au subliniat importanța Zonei Schengen și nevoia ca România și Bulgaria să fie acolo! După Piața Unică, Zona Schengen este cea mai importantă. Cum să avem competitivitate cu costuri suplimentare,  granițe în interiorul UE, care mai este scopul Uniunii Europene? Vă rog frumos, domnule comisar, încercați să insistați la Consiliu ca România și Bulgaria să intre în Schengen, să se respecte de către toate statele membre această zonă. Fără granițe, vom putea împreună, prin solidaritate și comunicare, să apărăm mai bine UNICA graniță a UE!”, a declarat Maria Grapini, în plenul PE de la Strasbourg.