Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, are o întâlnire importantă, în debutul săptămânii, la Strasbourg, cu președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, și cu coordonatorul Comisiei, Birgit Sippel, pe tema scandalului care a zguduit România, odată cu apariția informațiilor despre imixtiunile Comisiei Europene în Justiția națională, în perioada 2009-2014.

Luni, 16 aprilie, umanista Maria Grapini va reitera, în patru puncte, ADEVĂRUL.

Președintele CE, Jean Claude Juncker, a transmis, recent, premierului României un răspuns în privința acestui subiect, cu care, însă, umanista nu este mulțumită. Acesta susţine că întrebările din scrisoarea care a șocat țara aveau scopul de a ajuta la pregătirea unei misiuni tehnice a Comisiei Europene, în cadrul MCV. „Comisia nu a cerut informații legate de fondul cauzelor. Comisia nu a intervenit niciodată în gestionarea cazurilor individuale”, precizează Juncker.

În numele românilor și al României, Maria Grapini va afirma, luni, în fața conducerii Comisiei LIBE, următoarele:

“După dezvăluirea acordurilor secrete dintre Direcția Națională Anticorupție și Serviciul Român de Informații, după înregistrările în presă în cauzele penale aflate în derulare, în care se încalcă drepturile omului, prin folosirea dovezilor false, martori mincinoși, intervenția Direcția Anticorupție în dosare, la Comisia Barosso, deschiderea dosarelor penale împotriva șefului Direcției Naționale Anticorupție, susținătorii lui Macovei și toți cei care au acuzat guvernul PSD de ingerințe în lege nu mai au argumente și nu mai protestează!

Avem nevoie de un răspuns ferm din partea CE, la scrisorile mele și ale premierului Dăncilă, privind intervenția în justiție în perioada 2009-2014!

Vrem să găsim o modalitate de a rezolva problema intrării României în Spațiul Schenghen, odată ce țara noastră îndeplinește toate cerințele tehnice!”, este discursul Mariei Grapini, în fața lui Moraes și a lui Sippel.

La punctul patru, umanista își exprimă credința fermă că, acum, mai mult decât oricând, este nevoie de o dezbatere în Comisia LIBE, cu reprezentanți ai Asociației Magistraților din România, ai comisiilor juridice din Parlamentul României, ai Ministerului Justiției și ai Direcției Naționale Anticorupție, pentru clarificarea problemelor legate de independența justiției în România și de funcționarea statului de drept.