Timişoara găzduieşte, între 4 şi 6 mai, Congresul de Medicină Dentară, în cadrul celei de-a XXII-a ediţii a Zilelor Stomatologice Bănăţene. Sub patronajul Colegiului Medicilor Dentişti din Timiş, congresul este unul cu participare internaţională, îndelung aşteptat în lumea specialiştilor.

Deschiderea oficială a avut loc, joi, 4 mai, în prezenţa rectorului UMF, a reprezentantului Ministerului Sănătăţii respectiv a reprezentantului Consiliului Judeţean Timiş. Invitat de onoare al congresului a fost europarlamentarul Maria Grapini, “suflet al Timişului”, după cum a caracterizat-o consilierul preşedintelui CJT, Adrian Negoiţă.

În cuvântul adresat invitaţilor, Maria Grapini a insistat pe câteva aspecte cheie din domeniul pe care, tangenţial sau direct, îl ştim cu toţii. Europarlamentarul a precizat din start că stomatologia este ramura medicinei care, de departe, stârneşte un interes major în rândul tinerilor, statisticile fiind edificatoare: în România, la nivelul anului 2011, spre exemplu, la suta de mii de locuitori, erau 36 de absolvenţi de stomatologie, comparativ cu SUA – 6,5 sau Marea Britanie – 9,3 absolvenţi. Grapini a insistat pe nevoia de conştientizare a importanţei pe care stomatologia o are, până la urmă, în viaţa noastră, dar şi pe prevenţie.

“Prevenţia, de fapt, este soluţia! Trebuie alocat un buget consistent pentru informarea populaţiei şi pentru conştientizarea familiilor cu copii. Din păcate, realitatea nu ne ajută şi e foarte grav, 51% dintre copiii României sunt săraci… În ciuda acestor evidenţe, sunt convinsă că trebuie acţionat urgent şi coerent! Vă sugerez ideea unei caravane medicale, care să conştientizeze populaţia în legătură cu importanţa unor dinţi sănătoşi şi a rolului pe care îl are medicul stomatolog în viaţa lor. Mai mult, mă ofer să găzduiesc, în Parlamentul European, o întâlnire între medici români şi străini, pentru că schimburile de experienţă sunt, deopotrivă, importante”, a declarat Maria Grapini.

Ideea europarlamentarului a fost rapid preluată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Consiliului Judeţean Timiş, astfel că are toate şansele să devină realitate.

Joi, la congresul de la Timişoara, s-au mai adus în discuţie şi subiecte mai sensibile, cum ar fi absenţa României de pe harta europeană a instituţiilor stomatologice de top: în Comunitatea Europeană există postul de înalt ofiţer pentru stomatologie, România nu-l are, platforma europeană pentru sănătate dentară funcţionează coerent la nivel comunitar, România lipseşte cu desăvârşire…

“Sunt aspecte care trebuie discutate şi rezolvate! Nu putem lipsi din prim-planul vieţii medicale, pentru că avem toate motivele să fim acolo!, a conchis Maria Grapini.