Vineri, 15 iunie, la ora 10, în Aula Academiei Române Filiala Timișoara, va avea loc deschiderea unui prestigios eveniment științific, istoric și cultural: prima ediție a Congresului Internațional al Culturii, cu tema Unitatea Limbii și Culturii Române.

Congresul Internațional se desfășoară între 14 și 16 iunie, la Timișoara, și este organizat de Academia Română – filiala Timișoara și Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, în colaborare cu Mitropolia Banatului, Universitatea Politehnica din Timișoara, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina (Serbia), Consulatul General al României la Gyula (Ungaria), Arhivele Naționale – Serviciul Județean Timiș, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația Română de Istorie a Presei.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, este invitat la acest important eveniment timișorean, fiind recunoscută public de către numeroși reprezentanți ai mediului academic lupta sa continuă, în plan national și european/international, pentru păstrarea unității limbii și a culturii române. Umanista promovează frecvent țara noastră, în cadrul evenimentelor mari de la Bruxelles sau Strasbourg, ia poziție în Parlamentul European, ori de câte ori România este tratată și analizată într-o dublă și injustă măsură, se implică în campaniile pe care tot ea le girează, în Anul 100 al țării noastre.

Deschiderea primului Congres Internațional al Culturii Române îi va aparține academicianului Ion Păun Otiman, președintele Filialei din Timișoara a Academiei Române, la eveniment urmând să participe și președintele Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop, Înaltpreasfinția Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, reprezentanți ai mediului științific timișorean și internațional, lideri ai administrației județene.

Se va vorbi despre Marea Unire din perspectivă istorică, despre unitate, prin cultură și credință, despre marii oameni ai României și despre nevoia de solidaritate.