Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a avut, marți, 24 octombrie, o intervenție dură, în plenul PE, de la Strasbourg, adresată direct președintelui Consiliului European, Donald Tusk. Umanista a făcut nenumărate presiuni oficiale, în inima Europei, pro România, insistând ca toți eurodeputații să înțeleagă că nu suntem cetățeni de categoria a treia, nici patrie inferioară marilor puteri… Românii merită tratament egal cu nemții sau olandezii, spre exemplu, pentru că nu sunt cu nimic inferiori.

Marți, Grapini a ieșit, din nou, la rampă, direct, tăios. În fapt, așa cum a punctat, Consiliul European este cel care trebuie să spună un DA unanim României, adică exact forul condus de Donald Tusk.

„Mulțumesc domnule președinte, domnule Tusk, sunt bucuroasă să aud că doriți unitate, doriți o singură Uniune Europeană, nu două, nu trei, nu mai multe, dar mingea este la dumneavoastră! Președintele CE, domnul Junker a declarat deschis, aici, că dorește o singură uniune, că dorim ca statele membre, care îndeplinesc condițiile, România și Bulgaria, să fie în Schengen, iar parlamentul a votat o rezoluție! Dumneavoastră veniți să ne dați sfaturi! Domnul Junker spunea că este bine ca vorbele să fie urmate de fapte, noi așteptăm acest lucru. Trebuie să nu uităm niciodată că pentru a fi o Europă unită, nu dezbinată, trebuie să existe o coeziune socială și de acest lucru cred, că trebuie să ne ocupăm mai mult! Uniunea Europeană este un teritoriu care trebuie apărat și de aceea este nevoie să fie un singur spațiu. Cred că este nevoie să vedem că aceste state, care sunt discriminate, se află în prima parte a clasamentului țărilor pro-europene, este bine să ținem cont de acest lucru, trebuie să respectăm cetățenii pro-europeni și să luptăm împotriva euroscepticismului!

De aceea cred, domnule președinte Tusk, că este important să aveți unitate în Consiliu, și nu să ne spuneți nouă ce să facem! Nu ne dați sfaturi legate de numărul de mandate, sigur s-a spus aici, Parlamentul European este cel care va decide, dar nu asta discutăm!”, a declarat Maria Grapini.