Marți, 11 septembrie, plenul PE a dezbătut, la Strasbourg, situația din Ungaria, chiar în prezența premierului Viktor Orban. Primul ministru maghiar a reușit să irite întreaga asistență parlamentară europeană prin atitudinea care l-a consacrat, demult, drept cel mai rebel și anti dialog om politic din Europa. Orban a atacat, din nou, în stânga și-n dreapta, pledând cauza Ungariei, dincolo de orice regulă înscrisă în Tratatul de aderare, în fapt atacând UE.

Sătulă de scenele deja clasice ale liderului de la Budapesta, jucate mai ales în lumina reflectoarelor, umanista Maria Grapini a luat cuvântul și l-a criticat public pe Viktor Orban, chiar în fața sa, punctând momentele de reală sfidare care n-au nici cea mai mică legătură cu diplomația europeană.

„Domnule prim-ministru, așteptam punctul dumneavoastră de vedere, pentru că săptămâna trecută am dat interviu unui jurnalist din Ungaria care mă întreba cum voi vota. În calitate de membră a Comisiei LIBE, am discutat cu jurnaliști din Ungaria care au venit, s-au plâns și au arătat că le sunt îngrădite drepturile. Sunt consternată de poziția dumneavoastră! De patru ani și ceva, îi urmăresc aici pe toți liderii țărilor membre. Niciunul nu s-a comportat ca dumneavoastră, arogant, sfidător! Ne-ați spus, în cuvântul dumneavoastră, că nu vă pasă! N-ați urmărit niciun coleg, nu v-ați întors să vedeți cine este cel care vorbește. Stați și ne sfidați!”, i-a transmis, direct, europarlamentarul PPU-sl.

Maria Grapini nu s-a oprit aici, sancționându-l pe premierul ungar pentru modul dictatorial în care acesta înțelege să aplice proiectul UE.

„Domnule prim-ministru, nu atacăm Ungaria, eu am prieteni, trăiesc în Timișoara, mi-am făcut concedii în Ungaria! Vreau să înțeleg, dumneavoastră vreți să faceți ceva ce nu este înscris în Tratat, spuneți că vă apărați țara, dar înțelegeți că sunteți într-un club, că ați semnat niște acorduri și că trebuie să le respectați? Vreți să faceți ce vreți, dar să vă amestecați în alte state, așa cum vă amestecați în România?! Vreau să înțelegeți: nu poporul ungar îl pedepsim aici, ci modul dumneavoastră de guvernare!”, și-a încheiat umanista discursul adresat premierului de la Budapesta.