Marţi, 3 octombrie, în PE, la Strasbourg, s-a desfăşurat o dezbatere importantă pe tema fierbinte europeană a momentului: negocierile post Brexit şi stabilirea condiţiilor clare de repoziţionare a UE, în raport cu Marea Britanie, grupate în Rezoluția Parlamentului European referitoare la stadiul actual al negocierilor cu Regatul Unit.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a votat rezoluţia europeană şi a felicitat toate grupurile politice care au inteles să procedeze la fel. Grapini a transmis pentru presa din România ideile principale ale şedinţei din PE, insistând să sublinieze că a fost impresionată de poziţia negociatorului șef al UE, Michel Barnier, poziţie pe care a catalogat-o drept fermă.

“Drepturile cetăţenilor nu sunt negociabile, iar datoriile Marii Britanii trebuie plătite! – este partea cea mai importantă a discursului negociatorului şef, parte cu care sunt perfect de acord, pe care am susţinut-o şi o susţin în toate luările mele de poziţie oficiale”, a spus Maria Grapini.

Europarlamentarul PPU-sl a vorbit, la rându-i, în plenul PE, pe tema consecinţelor Brexit, susţinând, din nou, public, dreptul la muncă al românilor şi nediscriminarea!

“Vin dintr-o ţară care are îngrijorări privind situația cetăţenilor săi, care trăiesc în Marea Britanie. Problematica eventualei introduceri a vizelor pentru cetățenii români, ulterior datei retragerii Marii Britanii din UE,  constituie un subiect  major pentru mine şi ţara mea! Nediscriminarea anumitor cetățeni europeni, deci şi a românilor, este esenţială şi trebuie să fie linia prioritară a negocierilor. Asigurarea unui tratament egal, în reciprocitate, este condiția de bază, alături de plata în 28 a tot ce s-a cheltuit din bugetul UE şi nu în 27! Ăsta se cheamă tratament egal! Decizia de a părăsi UE are un cost si acesta trebuie suportat de cei care şi-au asumat decizia,  nu de cei cărora li s-au creat  probleme de reorganizare. În opinia mea, ar fi excelent dacă cetățenii din Marea Britanie ar dori un nou referendum, la care, de data aceasta, să voteze în cunoștință de cauză, raportat la efectele Brexit!”, a declarat umanista Maria Grapini, la Strasbourg.

Europarlamentarul român şi-a exprimat speranţa că viitoarea rundă de negociere să confere progrese, pentru ca perioada de tranziție  post Brexit să fie cât mai scurtă, cu condiţia cheie: să nu afecteze drepturilor cetăţenilor! În ton cu negociatorul şef al UE, Maria Grapini mizează pe o negociere demnă, paşnică şi fermă, de data aceasta a autorităţilor române, în relaţia cu Marea Britanie.