Pe 3 august 1919, Timișoara și Banatul s-au alipit României Mari. Atunci, în orașul de pe Bega au intrat trupele române, iar Banatul a fost readus în graniţele țării. Momentul a fost unul înălțător și emoționant. Pentru foarte mulți dintre trăitorii acestor locuri, emoția este mare și în prezent, în contextul unei simbolistici istorice importante.

Timișoreancă prin adopție de peste 40 de ani, umanista Maria Grapini a fost, ca întotdeauna, invitată să participe la programul oficial al evenimentelor dedicate Zilei Timișoarei, astfel că, vineri, 3 august, la ora 9,30, europarlamentarul PPU-sl va fi în Piaţa Petru Maior și va depune o coroană la bustul colonelului Virgil Economu.

Istoria ne spune că, pe data de 3 august 1919, dorobanţii Armatei Regale Române, sub comanda colonelului Virgil Economu, au intrat în Timişoara şi au instaurat administraţia militară română pe teritoriul judeţului Timiş-Torontal.

“Sunt mândră că sunt româncă, moldoveancă și timișoreancă! Sunt privilegiată să am o ASEMENEA a doua casă, grație căsătoriei cu soțul meu, mulțumesc Timișoarei pentru viața frumoasă pe care o trăiesc, aici, alături de familie, nepoți, prieteni! Ziua Timișoarei este ziua noastră, a tuturor, un moment de aleasă sărbătoare, de unire în gânduri și acțiuni! La mulți ani, casa mea frumoasă, Timișoara mea dragă! La mulți ani timișorenilor aflați în lumea aceasta mare, sunt cu sufletul alături de ei!”, a transmis europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.