Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a reacționat, pe 24 ianuarie, printr-o declarație publică, la scrisoarea Comisiei Europene, adresată Parlamentului României, declarând că va face scrisori scrise către cei doi oficiali, Jean-Claude Juncker respectiv Frans Timmermans care, în opinia umanistei, au reacționat, din nou, deplasat, la adresa României. Acest lucru s-a și întâmplat, astfel că în dimineața zilei de 25 ianuarie Maria Grapini a transmis cele două scrisori liderilor CE. Mesajul umanistei este pertinent, cu exemplificări dureroase la adresa obiectivității celor doi oficiali și a Comisiei la modul general.

“În calitate de europarlamentar, sunt surprinsă de scrisoarea adresată României. În scrisoare menționați că sunteți îngrijorat de cum vor fi adoptate legile Justiției (a câta oară?) în momentul în care legile au fost votate transparent de Parlamentul național și se așteaptă punctul de vedere al Curții Constituționale – un demers democratic și constituțional.

În același timp, ați trimis scrisoarea în momentul în care se formează Guvernul, inducând unei părți a cetățenilor neîncrederea în majoritatea parlamentară, aleasă în mod democratic.

Doresc să vă întreb care sunt neregulile care v-au determinat să trimiteți această scrisoare în perioada de reglementare constituțională în România, dacă nu considerați că induceți instabilitate într-un stat membru și dacă are legătură scrisoarea dumneavoastră cu nealocarea Centrului de supraveghere Galileo în România? (ați anunțat în același timp relocarea din Marea Britanie în Spania a Centrului, motivând prin instabilitatea juridică și corupție în România).

Sper că veți explica, în baza tratatelor și a mandatului Comisiei intervenția dumneavoastră în problemele naționale de reglementare și legiferare prin Parlamentul național.

Mă surprinde că nu ați dorit să vă informați și din alte surse – cum ar fi cei 32 de europarlamentari români (nu unul, doi sau trei) înainte de a trimite o scrisoare oficială care, din păcate, cuprinde multe inexactități”, scrie Maria Grapini.

Umanista a reconfirmat, și de data aceasta, deviza după care se ghidează în viață: fac ce spun! Grapini a transmis presei naționale că va reveni cu răspunsul primit din partea celor doi oficiali europeni.