Reacțiile apărute, la secundă, post discursul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privitoare la viziunea catalogată drept visătoare la adresa Uniunii Europene, au fost extrem de dure, unele încadrându-se, lejer, în categoria atacului la persoană. Că unii sau alții îl contestă pe Juncker nu-i o noutate, că multe din aceste voci sonore au dus discursul până la…România, într-o manieră negativistă, asta deja e deranjant.

Ca la un strigăt, Austria, Germania și Olanda s-au înscris în corul opozanților, pe față, la adresa intrării României în spațiul Schengen – demers încurajat de Juncker, în discursul privind Starea UE – asta după ce nici Ungaria n-a fost mai blândă cu țara noastră, din alte motive ce-i drept.

Europarlamentarul care s-a luptat și se luptă în continuare, cât se poate de vehement, pentru cauza României, ori de câte ori are prilejul, Maria Grapini, a transmis un punct de vedere și un sfat pentru oficialii noștri.

“M-am ferit să fac declarații, sub presiunea supărării! M-au deranjat, evident, cei care au emis opinii oficiale, dinspre Austria, Germania sau Olanda, nu m-au surprins, doar mi-au lăsat un gust amar. Consider că aceștia n-ar fi fost atât de vehemenți, de vocali și de agresivi, dacă România ar fi fost percepută drept o țară bine poziționată în UE! Cred că e timpul să ne facem auziți! Pe lângă oameni politici, care preferă non combatul, mai avem nevoie și de lideri, dacă mai vrem să avem…o țară, o voce, o forță! Sper și aștept reacții pertinente dinspre conducătorii României, dinspre ministrul de Externe, dinspre președintele țării, din care să rezulte, ferm, că trebuie să fim în Schengen, că merităm un loc în prima linie europeană, că suntem serioși și buni! Mă așteptam și mă aștept încă la întâlniri bilaterale de urgență, la discuții diplomatice, la presiuni oficiale imediate! Nu trebuie lăsate așa lucrurile, pentru că vor apărea și alte țări care-și vor exprima dezacordul ca noi și bulgarii să fim acolo, unde, de fapt, ne e locul și merităm!  Politica externă nu e simplă, dar…unde e, în aceste zile?”, a declarat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.