An de an, la Timișoara, atunci când programul îi permite să fie acasă, umanista Maria Grapini organizează un moment simbolic, la bustul poetului Mihai Eminescu, situat lângă Catedrala Mitropolitană, pentru a marca, sensibil și frumos, ziua de 15 ianuarie. Grapini a fost, întotdeauna, înconjurată de reprezentanți ai Asociației Seniorilor din Timișoara – al cărei președinte de onoare este, cea care a inițiat înființarea structurii, ca persoană juridică – de timișoreni iubitori de Eminescu, tineri umaniști, trecători surprinși plăcut de ineditul eveniment.

De data aceasta, europarlamentarul se află în plină agendă încărcată, la Bruxelles, însă nu a omis să transmită un mesaj românilor.

“Noi, umaniștii, am marcat întotdeauna memoria lui Mihai Eminescu, în Timișoara și în țară, în 15 ianuarie și în 15 iunie, sau în numeroase alte acțiuni culturale, cu o participare importantă a oamenilor de litere, iubitori de poezie, dar mai ales păstrători ai reperelor unice culturale românești! Crezul meu este acela că ne putem vindeca, național, profund, uniți, doar prin educație și cultură! Trebuie să ne iubim țara, să încercăm s-o facem mai bună. Să avem încredere în România, să vorbim frumos despre ea, să ne susținem valorile, să fim constructivi, să păstrăm 15 ianuarie în suflete, întotdeauna! Mai ales când știm ce repere avem, cine suntem! Îl citez pe Damian Ureche, pentru că este prețios: Când ai un Eminescu, nu mai ești un popor sărac”, a transmis Maria Grapini, de la Bruxelles.

În Timișoara, Asociația Seniorilor nu s-a dezmințit nici astăzi, astfel că, de dimineață, reprezentanți ai ei au fost la bustul lui Mihai Eminescu, au depus jerbe, au recitat și vorbit despre Eminul nostru iubit. Momentul a fost unul încărcat de semnificații, pentru că, pe 15 ianuarie, Asociația sărbătorește chiar 15 ani de la înființare! Fiind și Ziua Culturii Naționale, participanții la momentul Eminescu au mers, ulterior, la sediul Asociației Seniorilor din Timișoara, pentru o cafenea culturală autentică.