Dragi români, părinți de copii minunați,

La data de 20 noiembrie 1989, Organizația Națiunilor Unite a semnat o Convenție privitoare la drepturile copilului, această zi devenind Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului în întreaga lume. Demersul este unul lăudabil, iar simbolistica una majoră. Nu în puține părți din lumea asta mare, din nefericire, copiii sunt lipsiți de drepturi și apărare, duc o viață improprie, sunt lipsiți de hrană, educație, medicamente, afectivitate, dragoste! 20 noiembrie este și ziua lor, 20 noiembrie este ziua tuturor copiilor cu drepturi la viață frumoasă și fericită!

Declaraţia Drepturilor Copilului a scris o premieră extraordinară, fiind primul document internaţional în care „drepturile copilului” sunt menţionate şi promovate în mod unitar, iar protecţia copilului se impune de la sine.

Fără doar și poate, ecuația fericită este aceea în care copilul trebuie să fie tratat cu respect, iar statul trebuie să fie unul funcțional! El este obligat să le asigure copiilor condiţii bune de dezvoltare, să le respecte drepturile şi normele de protecţie, fără jumătăți de măsură, fără discriminare. Fiecare copil are dreptul la viaţă, la educaţie şi la o dezvoltare armonioasă.

Ca europarlamentar umanist, consider că drepturile copilului sunt o prioritate, am acționat și acționez în consecință, aici sau la Bruxelles. România mai are multe de făcut, în această privință, destule de învățat de la alții și de aplicat imediat. Gradul de sărăcie, în rândul copiilor, este unul ridicat, iar țara noastră figurează în clasamente rușinoase, ce nu ne fac nici bine, nici cinste. Guvernanții României n-au voie să uite, nicio clipă, de copii, chiar dacă, așa cum vedem zi de zi, sunt prinși în lupte dure, de orgolii și putere. O țară fără copii fericiți n-are cum să crească adulți implicați, n-are cum să se dezvolte moral și social! Dacă nu înțelegem acest lucru, nu putem spera la însănătoșirea mediului în care trăim, pe care îl contestăm frecvent, dar pe care nu încercăm serios să-l îndreptăm.

Astăzi, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, mă gândesc la acei copii care nu pot fi îmbrățișați, care nu mai au părinți, care nu se pot bucura de venirea Crăciunului….Dacă aș putea, aș dezgheța inimile oamenilor, pentru a fi mai buni, pentru a-i determina să ajute, aș îngheța răul din jurul nostru, aș face o lume mai bună pentru toți copiii, indiferent unde s-au născut, unde trăiesc și cresc!

La mulți ani, copii cu DREPTURI, la mulți ani, oameni cu SUFLET!