[fusion_text]
La inițiativa ONU, ziua de 1 octombrie a fost desemnată, încă din anul 1991, drept Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, în semn de respect pentru oamenii vârstnici din întreaga lume.
Grăbiți să trecem prin vremurile contemporane, deloc liniștite, prea puțin senine sau bune, uităm, adesea, esențialul: în orice societate, persoanele de vârsta a treia au jucat şi joacă un rol capital, vital! Ne-au deschis drumul, ne-au arătat destinația, ne-au indicat binele, ne-au avertizat asupra răului, ne-au învățat să facem diferența!
Bunicii noștri ne-au ocrotit pașii și viața. Unii o mai fac și acum. Ce fericire de cei care îi mai au!
Persoanele vârstnice merită respect și admirație. Experiența lor de viață este prețioasă, pildele lor trebuie luate în seamă. Istoria ne arată, zi de zi, că vârstnicii știu, în timp ce noi bâjbâim, oscilăm, căutăm!
România nu este tocmai cea mai fericită geografie pentru bunicii noștri, nici n-a fost. Cu toate acestea, au supraviețuit vremurilor dificile și o fac în continuare, pentru că au inteligență, cumpătare și rezistență! Au înțeles trecutul, acceptă prezentul, mai realist ca oricine altcineva, anticipează viitorul, cu ponderație și maturitate.
În ce mă privește, părinților și bunicilor le datorez ceea ce sunt! M-au învățat să-mi iubesc satul, țara, semenii, tradiția, cultura, valorile! Am crescut cu România, aproape de suflet, datorită lor! Nepoților mei le transmit aceste valori sfinte, zi de zi, prin ceea ce fac, aici sau în Parlamentul European. O țară care nu-și respectă bătrânii nu are perspective, nu are viață demnă!
Merită să le oferim respect, să fim solidari cu ei, nu doar astăzi, de ziua lor, ci întotdeauna.
Vârstnicii sunt bucurie și mândrie, nu o datorie!
La mulți ani!
[/fusion_text]