Recent, liderul UDMR, Kelemen Hunor, în tonul arhicunoscut, de lezare abruptă a sentimentelor românești, cu nedisimulat tupeu, a declarat că „românii trebuie să accepte că noi nu vom putea și nici nu vrem să sărbătorim 2018’’. Hunor nu s-a oprit aici cu replicile jignitoare la adresa țării în care-și face veacul, caracterizând patriotismul românesc drept un „naționalism de prost gust” și, mai mult, anunțând triumfalist lansarea proiectului UDMR, intitulat, din nou tendențios, „O mie de ani în Ardeal, o sută în România’’…

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, se numără printre puținii lideri politici, care au simțit nevoia să ia atitudine în cazul acestor declarații aflate sub limita oricărei diplomații posibile și imposibile, într-o țară UE. Pe un ton ferm, stăpânindu-și cu greu revolta, Maria Grapini a declarat că se simte jignită personal de Kelemen Hunor și că, în numele românilor de pretutindeni, așteaptă scuze publice din partea liderului UDMR.

“Stimabilule Kelemen Hunor, Centenarul Marii Unirii e sfânt pentru români! Va fi un regal adevărat, va răsuna țara asta în lung și în lat de sentimente naționale, vom râde și plânge împreună, cei cu inima română, cu sau fără voia dumneavoastră! Ați jignit un popor întreg, o țară care vă este casă, dumneavoastră și familiei dumneavoastră! Nu sunteți la prima declarație de acest fel, pesemne nici la ultima. Centenarul Marii Uniri, însă, nu este un lucru cu care să vă jucați perfid, nu e despre plăcuțe bilingve și limba maghiară în spitale, desi, dacă tot le-am invocat, vă reamintesc faptul că ROMÂNIA vi le-a dat, ROMÂNIA vi le-a legiferat! Centenarul Marii Uniri este despre ROMÂNI și despre ce au ei mai de preț: țară, pământ, credință, strămoși, cruci, morminte, biserici, limbă, mamă, tată! Vă asigur că marcarea celor 100 de ani va fi un moment atât de emoționant încât va răsuna toată țara, din Timiș până-n Botoșani, din Harghita până-n Constanța, din Covasna până-n Ialomița și, sunt sigură, ecourile vor zgudui până și Budapesta!”, a spus europarlamentarul PPU-sl.

Maria Grapini este cel mai fervent susținător al românismului, aici, la Bruxelles sau Strasbourg, europarlamentarul organizând periodic evenimente majore, cu și pentru semenii săi, invitând români la PE, promovând tradițiile, cultura, arta și muzica, ori de câte ori poate.