Luni, 5 februarie, în plenul PE de la Strasbourg, s-a dezbătut un document extrem de important, și-anume Raportul Băncii Centrale Europene pe anul 2016, în prezența președintelui Băncii, Mario Draghi. Documentul face o radiografie economică a UE, în 13 pagini, cu accent pe necesitatea reducerii inflației, respectiv pe elaborarea de politici economice solide, care să întărească Uniunea, în special după ieșirea Marii Britanii din familia celor 28 de state.

Vigilentă cu stufosul text european și atentă la domeniul pe care îl apără și stăpânește bine, umanista Maria Grapini n-a avut nicio reținere în a se înscrie la cuvânt și a-l chestiona pe Mario Draghi într-o chestiune importantă, dar trecută practic cu vederea în documentul cheie al BCE: IMM-urile.

“Domnule președinte, am citit cu atenție acest raport de 13 pagini și trebuie să spun că sunt dezamăgită văzând că doar un rând și jumătate, la articolul 24, vorbim despre IMM-uri. Cred că toți de aici știm că nu există încă o creditare a IMM-urilor în statele membre, deși acestea reprezintă ponderea în economia noastră, în piața internă. Domnule președinte Draghi, își propune ceva BCE legat de posibilitatea practică, nu teoretică, de creditare a IMM-urilor? În raport este prevăzut deficitul de productivitate în zona euro, dar mă îngrijorează faptul că se estimează că acest deficit va merge până în 2020. Poate BCE să facă ceva, pentru a nu se adeveri acest lucru?”, l-a întrebat europarlamentarul PPU-sl pe președintele Băncii Centrale Europene.

Maria Grapini și-a motivat logic nedumerirea, insistând pe importanța IMM-urilor în economia europeană.

“Sigur, m-ar preocupa să știu și să spun celor care m-au ales dacă studiul de impact asupra politicilor monetare îl puteți transmite în mod transparent, să putem să știm și să informăm cetățenii.  Aici vorbim de țări din zona euro și de țări care nu sunt încă în zona euro”, a continuat umanista.

În cadrul aceleiași dezbateri din plenul PE, Maria Grapini a mai adresat o întrebare cu țintă economică precisă, de data aceasta Comisiei Europene, în contextul în care aceasta s-a arătat nemulțumită de politica făcută de Banca Centrală Europeană, odată ce nu s-a văzut o scădere semnificativă a inflației

“Considerați că politica monetară este suficientă pentru redresarea economică respectiv pentru creșterea economică, sau avem nevoie și de politici fiscale, politici sociale, ca să putem ajunge la scăderea șomajului, la creștere economică și, evident, la o scădere a inflației?”, a fost întrebarea europarlamentarului PPU-sl.