Miercuri, 13 martie, la Strasbourg, plenul Parlamentului European a discutat un subiect delicat, din perspectiva relațiilor vizibil tensionate între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, și-anume acordarea sau nu a unui mandat Comisiei Europene, de reluare a negocierilor între cele două blocuri.

Celebrul acord TIPP, care impunea reguli clare ale parteneriatului UE-SUA, a căzut, așa cum se știe, anul trecut. De atunci, cele două părți au stat în expectativă dar și în tensiuni majore.

Parlamentul European încearcă, acum, reluarea relațiilor, prin acest prim pas de desemnare a unui negociator oficial al Uniunii.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, a intervenit, miercuri, în plenul PE, solicitând, fără rezerve, restabilirea unor relații civilizate între cei doi parteneri mondiali, deci mandatarea unui comisar european pentru această misiune deloc ușoară. Grapini a militat pentru o viziune europeană realistă, în sensul cunoașterii intereselor imediate, al atingerii lor, implicit pentru dezvoltarea pieței unice și nu în ultimul rând pentru rațiune politică.

“Avem multe motive să fim supărați pe administrația Trump. Personal, am luptat în TIPP să introduc foarte multe amendamente și, totuși, a căzut acest acord, dar relația Uniunii Europene cu Statele Unite nu poate fi ignorată! Trebuie să ne gândim în ansamblu, ce pierdem și ce câștigăm. Eu am încredere în doamna comisar și cred că pe un mandat limitat trebuie să deschidem negocierile. Nu sunt pierdute decât acele bătălii pe care nu le începi niciodată, spunea un mare scriitor din țara mea, Mircea Eliade!

Trebuie să țineți cont de ce s-a spus aici, avem nevoie de evaluarea conformității, avem nevoie de standarde de produs care să fie recunoscute, avem nevoie să nu ni se impună unilateral tarife la anumite grupe de produse și cred foarte mult că dumneavoastră puteți să duceți această sarcină și să ne raportați ce se întâmplă cu această piață. Nu putem să nu avem acorduri cu Rusia, cu Turcia, cu China, cu Statele Unite! Și, atunci, cum să dezvoltăm piața unică? Eu vă doresc succes și sper să treacă acest mandat de negociere!”, a spus europarlamentarul Maria Grapini, în plenul PE de la Strasbourg.