România a primit, recent, o nouă condamnare la CEDO, într-un proces privind tratamentul inuman aplicat unui deţinut care suferea de cancer şi care a decedat din cauza tratamentului inadecvat din spitalul penitenciar. Verdictul? Statul român trebuie să plătească 9000 de euro fiului deţinutului decedat!

În mare, cazul se referă la un condamnat pentru infracţiuni economice, încarcerat în martie 2013, suferind de cancer în fază terminală, dependent de chimioterapie. În ciuda insistenţelor avocatului şi a evidenţelor medicale, condamnatul nu a fost lăsat să părăsească penitenciarul, iar, pe 24 decembrie 2013, acesta a decedat.

Europarlamentarul umanist  Maria Grapini a comentat dur noua palmă dată de CEDO sistemului de Justiţie din România.

“Oare sistemul de forţă din România se simte bine, după cea mai recentă condamnare CEDO? Sună cunoscut? Da, din nefericire… Nu este unicul caz în care CEDO face lumină şi dreptate, pe speţe care ne cutremură! Cancer în fază terminală, stimaţi judecători, aparţinători destoinici ai sistemului de forţă românesc! Sunt revoltată! Cine plăteşte pentru lipsa de empatie a unor angajaţi ai Ministerului Justiţiei şi nu numai?  Material? Statul român, pentru despăgubiri? Atât? Judecătorii, care au distrus un om aflat şi aşa între două lumi, cum răspund şi în faţa cui? Ne critică Departamentul de Stat al SUA, că suntem o ţară care se opune unei Justiţii corecte. Asta cum se numeşte? Deciziile CEDO, care indică evident un tratament inuman, inuman, oameni buni, aplicat de aceeaşi Justiţie “corectă”, sunt contabilizate de SUA!? Până nu se legiferează, clar şi evident, răspunderea magistraţilor, sistemul de forţă din România va…juca în forţă. Şi va rămâne intangibil“, a transmis mass-media din România europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.