Cazul scandalos, făcut public recent, al torturilor la care a fost supus dizidentul anticomunist, Iulius Filip, în anii 1985-1986, la Penitenciarul Aiud, și readucerea în prim-plan a procurorului general al României, Augustin Lazăr, în cea mai revoltătoare lumină a unui trecut pe măsură, a provocat, marți, 2 aprilie, o reacție dură a europarlamentarului Maria Grapini.

După o zi întreagă de dezbateri în Parlamentul European, Maria Grapini a transmis, marți seara, de la Bruxelles: “În mod normal, ar trebui să-si dea demisia, nu să se înscrie la concurs pentru un nou mandat! Ministrul Justitiei i-a cerut demisia pentru felul în care și-a… onorat primul mandat, dar văd că domnul Lazăr face pe naivul, ba chiar pe înverșunatul! Chiar și acum, când ies la iveală amănunte abominabile despre atitudinea sa, ca șef al Comisiei de liberări condiționate a Penitenciarului Aiud, a Iadului Aiud, când auzim declarații cutremurătoare despre chinurile suportate de către Iulius Filip ȘI pentru că domnul Lazăr a refuzat DE DOUĂ ORI eliberarea sa din închisoare, procurorul general al României ne sfidează! A semnat cu mâna lui procese verbale în care scrie că s-a opus eliberării pentru că dizidentul Iulius Filip a continuat acțiunile subversive împotriva regimului Ceaușescu! Este incredibil! Revoltătoare sunt, deopotrivă, decizia de atunci și atitudinea de acum!   Odată intrat în rândul torționarilor, Lazăr trebuie să plece imediat!”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

În urma celor două refuzuri dictate de Comisia Lazăr, disidentul anticomunist Iulius Filip a efectuat în totalitate o pedeapsă cu închisoarea de peste cinci ani, timp în care a fost supus torturilor.