Miercuri, 13 februarie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg s-au discutat dispozițiile comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european plus, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, și de instituire a unor norme financiare aplicabile acestor fonduri, adică instrumentele financiare cele mai importante pentru statele membre ale Uniunii Europene.

Umanista Maria Grapini a luat cuvântul insistând pe obligativitatea stabilirii unui viitor european de coeziune, dar practic și efectiv, nu doar declarativ. Mai mult, Grapini a criticat public acele condiționalități impuse în cazul anumitor state membre, pe care le-a catalogat drept absurde.

“Mulțumesc colegilor coordonați de doi raportori extraordinari, care au depus mii de amendamente si sper foarte mult să se voteze excluderea acestor condiționalități pentru că banii sunt veniți din buzunarul cetățenilor din FIECARE stat membru! Este absurd ca un executiv neales al Uniunii Europene să decidă unde se duc banii. Nu este normal să gândim coeziunea, dar în același timp să pedepsim zonele care sunt mai puțin dezvoltate. Sper să nu se taie niciun euro din fondurile de coeziune față de perioada trecută si mai sper ca zonele sărace sau mai îndepărtate să se bucure de finanțare reală. Mai sper că acest Fond Strategic de Investiții absurd împărțit după criteriul primul venit, primul servit, va fi altfel distribuit, pentru a contribui la coeziune!”, a spus europarlamentarul umanist, Maria Grapini, în plenul PE de la Strasbourg.