Austria a legiferat, cu 1 ianuarie 2019, ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru, în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului. Domeniul de aplicare al noii legi îl reprezintă alocațiile și deducerile fiscale pentru copiii nerezidenți ai persoanelor care lucrează în Austria.

Apartenența la Uniunea Europeană obligă toate statele să asigure un tratament corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni. Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede dreptul lucrătorilor europeni de a se stabili și lucra în orice alt stat membru decât cel ai cărui cetățeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale țării de reședință în aceleași condiții ca cetățenii acesteia, fără nicio discriminare bazată pe cetățenie. În ciuda acestei veritabile Biblii a Uniunii Europene, Austria a decis după bunul plac, optând pentru discriminare evidentă.

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a reacționat dur, duminică, 6 ianuarie, după ce pe parcursul întregului an 2018 a transmis întrebări scrise Comisiei Europene, prin care a cerut intervenția oficială a Europei în acest caz scandalos.

“Sunt revoltată, este incredibil, ilegal, imoral și discriminatoriu! Indexarea alocațiilor pentru copii, în funcție de costul vieții din statul membru în care copiii își au reședința va afecta 132.000 de copii din mai multe state membre! Guvernul Austriei ne sfidează și sfidează o Europă întreagă! Cetățenii UE plătesc impozite și contribuții la sistemele naționale de protecție socială în același mod ca resortisanții naționali. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere legal, ei au dreptul la aceleași prestații! Am primit pe puțin trei răspunsuri din partea Comisiei Europene, în care scrie clar că că regulamentele Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială stabilesc norme comune pentru plata prestațiilor familiale pentru lucrătorii angajați în alt stat membru, astfel că lucrătorii mobili au dreptul la aceleași alocații pentru copii ca lucrătorii locali, indiferent de locul de reședință al copiilor! Cancelarul Austriei a fost recent la București când, într-o sfidare totală, a preferat să ne amenințe că firmele austriece vor pleca din România, dacă se va pune în aplicare ordonanța guvernului! Președintele nostru a lăsat impresia peste tot că este bun prieten cu Sebastian Kurz. În ce vacanță mai e acum Klaus Iohannis, când amicul său austriac încalcă drepturile copiilor români, cu o impertinență pe care Europa n-a mai cunoscut-o vreodată? Sunt strategiile electorale mai importante, chiar și acum, pentru președintele României decât soarta copiilor noștri din Austria?“, a declarat, de la Timișoara, Maria Grapini.

Europarlamentarul umanist va depune, luni, 7 ianuarie, o nouă interpelare către Comisia Europeană, prin care va solicita o justă măsură și intervenția de urgență a Europei în acest scandal major pe care Austria l-a provocat, încălcând toate principiile juridice de funcționare ale UE.