Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, continuă să aibă o implicare activă în cadrul dezbaterilor din cadrul Parlamentului European. Grapini a reiterat, în comisia LIBE a Parlamentului European, subiectul apartenenței României la Spațiul Schengen. Susținând vehement cauza țării noastre, Grapini a pledat, încă o dată ca România și Bulgaria să aibă aceleași drepturi ca și celelalte state membre, având în vedere că acestor state li se aplică, din momentul aderării la UE, Codul Frontierelor Schengen.

De menționat faptul că europarlamentarul Grapini a luat cuvântul în grupul de lucru al Comisiei LIBE pentru a susține poziția României legată de viitorul Sistem pentru înregistrarea datelor referitoare la intrarea și ieșirea resortisanților țărilor terțe care trec frontierele externe ale statelor membre ale Uniunii Europene. Spre cinstea sa, Maria Grapini a fost singurul europarlamentar roman prezent la dezbateri, deși în comisia LIBE mai activează și alți europarlamentari români din alte grupuri politice.

Pe marginea acestui dosar important se poartă negocieri acum în cadrul dialogului interinstituțional dintre Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European.

“Aplicarea unui mod de calcul unic pentru perioada autorizată de ședere de până la 90 de zile în oricare 180 de zile de ședere a terților pe întreg teritoriul UE (inclusiv pentru România și Bulgaria), în loc de unul separat, este în beneficiul tuturor statelor membre deoarece va contribui la întărirea securității. Un mod de calcul diferit i-ar genera României costuri suplimentare, deoarece va trebui să investească resurse naționale -umane, financiare, tehnice etc-  pentru un sistem care nu i-ar oferi beneficiile așteptate ale sistemului, beneficii de care se bucură statele membre care aplică integral acquis-ul Schengen”, a atras atenția europarlamentarul Maria Grapini.

De menționat faptul că în acest moment există o diferență între poziția Comisiei și cea a Consiliului, și în context reprezentații României din Consiliu negociază intens pentru a obține un rezultat cât mai bun pentru Romania.

Nu în ultimul rând, este cu atât mai importantă prezența în cadrul comisiei LIBE a tuturor europarlamentarilor români, care indiferent de grupul politic din care fac parte, trebuie să se implice activ și să dea dovadă de unitate și puncte de vedere convergente cât timp, vorbim, de interesele României.