În urmă cu 28 de ani, pe 17 decembrie 1989, la Timișoara, cădeau primii tineri ai Revoluției Române, ieșiți în calea gloanțelor, fără apărare, hotărâți să schimbe, cu prețul vieții, regimul care ne-a luat tot: demnitate, verticalitate, umanitate.

„Azi în Timișoara, mâine-n toată țara” a răsunat, în lacrimi de speranță și disperare, pe străzile orașului care a eliberat România!

Pe 17 decembrie 2017, Timișoara și-a comemorat martirii, în lumina sfântă a lumânărilor aprinse în postul Crăciunului, pentru eroii care nu mor vreodată!

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a fost alături de sutele de timișoreni, la manifestările organizate în orașul martir, s-a rugat pentru morții noștri, în Catedrala Mitropolitană și a depus coroane de flori la cimitirul și monumentele dedicate martirilor Revoluției Române din decembrie 1989.

“N-avem voie să uităm și nu vom uita! Timișoara a pus România pe harta statelor eliberate de comunism, Timișoara ne-a salvat pe toți de dictatură, ne-a salvat sufletele, ne-a eliberat! M-am rugat pentru morții Timișoarei, mă rog pentru românii noștri, pentru pace și înțelegere! Am fost impresionată de participarea familiilor tinere cu copii mici, la slujba de pomenire. Sper ca părinții să-i învețe istoria adevarată! Sunt însă și mâhnită pentru că cei care au fost aleși să reprezinte românii în Parlament și în alte instituții ale statului nu au fost prezenți! Nu avem voie sa uităm și nu avem voie să nu-i comemorăm pe cei care ne-au dat curajul să continuăm ceea ce au început ei, martirii Timișoarei!”, a declarat, la ieșirea din Catedrală, Maria Grapini.

De altfel, europarlamentarul PPU-sl a transmis, în urmă cu două zile, un mesaj emoționant, în fapt un apel la rațiune, adresat românilor de pretutindeni:

“Timișoara a strigat, atunci, LIBERTATE! România strigă, acum, UNITATE! Trăim, poate, cei mai grei ani ai existenței noastre statale, dezbinați, înrăiți, dezamăgiți, disperați. Am ajuns în acest punct critic pentru că ne-am pierdut unii de alții, unii pe alții. În memoria victimelor Revoluției din decembrie 1989, este clar că România trebuie să-și regăsească drumul. Românii merită să trăiască o viață demnă, precum cea imaginată de timișorenii care au ieșit în stradă, în fața gloanțelor, în fața morții! N-avem voie să lăsăm idealurile Revoluției la o parte, n-avem voie să ne lăsăm țara în derivă. Soluția e doar una: să dăm mână cu mână!”.