De doi ani, avem o lege privind instituirea Zilei Naționale a Costumului Popular din România. Legea a fost inițiată de către europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini, iar Ziua Națională se sărbătorește în a doua duminică a lunii mai.

Astfel, duminică, 14 mai, Maria Grapini a organizat, la Timișoara, o promenadă a costumului popular, pe malul Begăi, care a strâns iubitori și păstrători de tradiții, copii, tineri, femei, bărbați, uniți toți de același sentiment: românismul trebuie și merită păstrat și promovat! La inițiativa europarlamentarului, Asociația Femeilor Antreprenor din România – AFAR, Asociația Seniorilor din Timiș, împreună cu colegii umaniști, cu toții au participat la paradă, mândri de portul lor. A fost o atmosferă frumoasă, iar entuziasmul copiilor, alături de cel al seniorilor, a fost admirat de trecătorii de pe malul Begăi. Timișorenii s-au oprit din plimbare, au admirat și aplaudat grupul umanist al Mariei Grapini, îmbrăcat ca odinioară, în cel mai frumos port popular, acela de duminică! Au fost purtători de costume românești din diverse zone ale țării, dar a putut fi admirat și costumul tradițional bulgăresc, din zona de vest. Promenada s-a desfășurat într-o atmosferă solemnă, cu micii purtători de tricolor, în fața grupului, elevi ai Centrului Județean de Cultură și Artă al județului Timiș, documentați exemplar în privința zilei speciale de sărbătoare.

Europarlamentarul umanist a purtat un costum din Muscel, apartenența fiind deconspirată doar după mai multe încercări ale celor mai pricepuți participanți.

Promenada umanistă a avut și o parte de informare completă despre Ziua Națională a Costumului Popular din România, astfel că s-au împărțit broșuri cu și despre inițiativa Mariei Grapini.

“Mă bucură interesul timișorenilor și aflu că și în țară acesta este major pentru această zi de suflet. În momentul în care am propus o Zi Națională a Costumului Popular din România m-am gândit la un singur lucru: avem cu ce ne mândri! Trebuie să ne arătăm valorile, să ne păstrăm tradițiile, sunt baza noastră, stâlpul nostru, ca români! Știți foarte bine că mă lupt pentru România, și aici, și în Parlamentul European, e misiunea mea pe viață! La mulți ani, de ziua noastră!”, a declarat Maria Grapini ziariștilor și timișorenilor prezenți, duminică, la Timișoara.

Europarlamentarul umanist și AFAR și-au dat deja întâlnire cu timișorenii, în mai 2018, pentru o nouă promenadă de succes, la Ziua Națională a Costumului Popular din România!