[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]
Plenul Parlamentului European a votat astăzi pe marginea rezoluției referitoare la Programul de lucru al Comisiei pe anul 2018.
Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni (S&D) din cadrul Parlamentului European a decis să nu participe la o propunere comună privind programul de lucru al Comisiei pe anul viitor. Motivele acestei decizii sunt elocvente și vor fi prezentate în continuare.
De menționat faptul că de la mijlocul lunii mai, Grupul S&D a coordonat negocierile între grupurile politice în vederea obținerii unei poziții puternice a Parlamentului European în chestiuni-cheie ale agendei europene. Printre acestea putem enumera: viitorul integrării europene și problemele lăsate deschise în Cartea albă a Comisiei, finalizarea Uniunii Economice și Monetare, o politică europeană de apărare mai puternică și pronunțată, implementarea Acordului de la Paris după retragerea SUA din cadrul său, folosirea atuului globalizării prin acorduri comerciale mai progresiste, viitorul finanțelor Uniunii Europeane (post-2020) și nu în ultimul rând identificarea de soluții pliate pe realitate privind criza refugiaților.
Cu toate acestea, Grupul PPE, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) și cel al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) au refuzat să lucreze la o rezoluție care să abordeze aceste chestiuni-cheie și au insistat asupra unei propuneri comune de rezoluție care să conțină doar propuneri neagreate de cealaltă parte, impuse prin vot.
De altfel, până la data de 3 iulie, Grupul S&D a încercat să introducă în textul discutat, în comun, cel puțin referințele de bază privind Pilonul European al Drepturilor Sociale, finalizarea zonei euro, punerea în aplicare a Acordului de la Paris și deschiderea unor căi sigure și legale pentru refugiații alungați din propriile țări de conflicte violente. În disprețul realității, PPE și ALDE au respins categoric aceste propuneri.
În consecință, ca o decizie firească, Grupul S&D nu a acceptat să participe la semnarea unei propuneri comune, văzută că inutilă, fără sens și finalitate.
„Susțin punctul de vedere al grupului S&D pentru că propunerea celor de dreapta duce la creșterea disparităților regionale și nu se atinge obiectivul coeziunii. Eu sunt umanist și voi susține întotdeauna politici și măsuri economice și politice care duc la o viață mai bună și mai sigură a oamenilor”, a precizat Maria Grapini.
“Avem o mișcare puternică în S&D și vom continua să luptăm, împreună cu partidele progresiste din toate statele membre, pentru o Europă care să funcționeze mult mai bine împreună în privința priorităților pe care le îngrijesc oamenii”, a adăugat europarlamentarul Grapini.
Cu ce se deosebește propunerea de rezoluție a Grupului S&D de celelalte?
Rezoluția S&D oferă răspunsuri clare atât cu privire la viitorul pe termen scurt, dar și pe termen lung, al UE. Într-un moment în care cetățenii europeni se preocupă de inegalitățile sociale, de globalizarea agresivă și de noile riscuri de securitate, S&D a prezentat și susținut un set viabil de propuneri pentru acțiunea UE în perioada 2017-2018, identificând, în acest sens, soluții europene eficiente. Mai mult, în contextul în care unitatea europeană este pusă la grea încercare de Brexit, de influența Rusiei, de administrația Trump și de populiștii naționaliști, Grupul S&D a decis să se raporteze, exclusiv, la interesele Europei și ale cetățenilor săi. De asemenea, proiectele S&D se bazează pe Declarația de la Roma din 2017 și vizează o Europă puternică în care toți membrii UE sunt importanți. Nu în ultimul rând, S&D își elaborează viziunea pentru viitorul Europei în propuneri concrete și practice pentru programul de lucru al UE pentru următoarele 12-18 luni – propuneri care vizează condițiile de viață și de muncă, prosperitatea comună, securitatea, dezvoltarea durabilă și alte priorități cheie esențiale pentru o viață mai bună a oamenilor.
Propunerea comună a PPE / ECR / ALDE, plină de semne de întrebare
Pe de altă parte, PPE și ALDE doresc să se prezinte ca forțe pro-europene, dar viziunea pe care o oferă Europei este limitată la apărarea intereselor întreprinderilor mari. Din considerente de profit pentru marile companii, Dreapta dorește ca Europa să fie cât mai vulnerabilă și slăbită în privința unor teme importante precum standardele de muncă, schimbările climatice, investițiile publice sau reglementarea comerțului mondial.
În loc să colaboreze cu Grupul S&D și cel al Verzilor cu privire la un program de lucru al UE și propuneri agreate în consens de toate grupurile PE, PPE și ALDE au preferat să aibă poziții comune cu consilierii britanici și polonezi din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) pentru a promova o Europă slăbită și vulnerabilă. Ei propun un plan controversat care vizează o Europă divizată, de dreapta, care îi neglijează pe cei mulți în defavoarea celor puțini.
În mod surprinzător, în timp ce Angela Merkel (PPE) militează public pentru o „Europă puternică”, iar Guy Verhofstadt (ALDE) se consideră un puternic lider european, grupurile lor au refuzat să lucreze la o rezoluție a Parlamentului care să formuleze un mandat democratic privind Viitorul Europei și care răspunde celor cinci scenarii prezentate de Comisie. Efectiv, tot ceea ce oferă această alianță de dreapta pentru viitorul Europei este o harababură, cu consecințe greu de estimat pentru UE în anii care vor urma.
Mai mult, liberalii au fost atât de dornici de a promova o agendă ce conține susținerea unor afaceri de anvergură, încât au sacrificat multe cereri considerate liberale privind respectarea drepturilor omului, statul de drept, egalitatea de gen, vizele umanitare sau protecția avertizorilor.
În consecință, multe dintre propunerile pertinente avansate de grupul S&D și respinse din textul propus de grupurile PPE, ECR și ALDE au fost depuse, din nou, ca amendamente în plen.
Din valul de amendamente depuse de grupul S&D le amintim pe cele mai importante:
1.Un pilon european puternic al drepturilor sociale, o directivă privind condiția decentă de muncă în toate formele de muncă și o inițiativă privind accesul la protecția socială pentru toți copiii;
- Garanția că fiecare copil expus riscului sărăciei va avea acces la asistență medicală gratuită, educație gratuită, îngrijire gratuită, locuință decentă și nutriție adecvată;
- O strategie europeană pentru dezvoltare durabilă;
- Investiții private pentru a face cât mai bine din digitalizare, a crea locuri de muncă de calitate, a realiza obiectivele de dezvoltare durabilă din 2030 și a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul acordului privind clima de la Paris;
4.Plan de acțiune privind sărăcia energetică;
5.Limite mai stricte privind emisiile de automobile, pentru un aer mai sănătos.
- Combaterea serioasă a evaziunii fiscale, inclusiv prin raportarea obligatorie a datelor de bază privind companiile multinaționale;
- Reglementarea sectorului financiar, menținerea stabilității și canalizarea mai multor capitale pentru investiții ecologice;
- O uniune bancară mai puternică, cu un sistem adecvat de sprijin pentru Fondul unic de soluționare a situațiilor de criză și un sistem european de garantare a depozitelor;
9.Protecția drepturilor omului solicitanților de azil care sosesc în Europa; Crearea de vize umanitare și alte modalități sigure și legale de a ajunge în Europa;
- Aducerea bugetului UE într-un cadru de 5 + 5 ani pentru a permite planificarea pe termen lung, oferind cetățenilor un cuvânt de spus despre bugetul UE prin alegerile europene.
Și în Parlamentul European primează, din păcate, în prea multe cazuri interese străine Europei, cetățenilor Europei. Din păcate, grupurile politice puternice, precum PPE, continuă să își impună deciziile în ciuda unor realități europene îngrijorătoare.
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a ales și de această dată tabăra corectă, preferând prin implicarea și intervențiile sale să tragă un nou semnal de alarmă în privința unei situații ce se anunță alarmantă. Pentru că Maria Grapini rămâne unul dintre puțini europarlamentari români care privește dezbaterile din comisiile și plenul PE prin prisma intereselor României.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]