Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, revine, în prim-plan, cu problema acută a minorităților naționale din Ucraina, legată de îndoielnica Lege a educației, prin semnarea unor scrisori oficiale, adresate președintelui PE, Antonio Tajani , respectiv șefei Diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini.

Umanista a mai făcut presiuni oficiale, în acest subiect, a luat cuvântul în Parlamentul European, a vorbit deschis despre problemele românilor din țara vecină și a insistat ca statul ucrainean să revină la sentimente mai bune, pentru că este o teză periculoasă care amenință întreaga lume. Drepturile minorităților sunt subsidiare drepturilor omului, deci nu pot fi negociate.

Maria Grapini a vorbit inclusiv în Parlamentul ucrainean despre necesitatea modificării Legii educației. Umanista a militat în Legislativul țării vecine pentru drepturile minorităților, evident cu accent pe drepturile românilor.

Scrisoarea semnată recent de către Maria Grapini face un apel direct la instituția Comisiei de la Veneția, care a publicat în mod oficial avizul privind prevederile Legii educației din Ucraina adoptată la 5 septembrie 2017, care se referă la utilizarea limbii de stat, dar și a altor limbi, ale minorităților, în educație.

Documentul, semnat de europarlamentarul PPU-sl, solicită celor doi oficiali europeni, Tajani și Mogherini, să încurajeze guvernul ucrainean să respecte exact recomandările Comisiei de la Veneția.