Plenul Parlamentului European de la Strasbourg a dezbătut, joi, 28 martie, instituirea programului „Europa creativă” (2021-2027), în întreg spațiul Uniunii Europene, program care impune promovarea patrimoniului cultural, individual și comun, prin proiecte specifice, gândite și aplicate de fiecare stat în parte.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, a luat cuvântul, a felicitat lansarea programului, respectiv alocarea unui buget generos, insistând pe ideea că promovarea educației culturale este, categoric, un pilon important al democrației. Grapini și-a exprimat uimirea că unii dintre europarlamentari aveau dificultăți în a înțelege legătura dintre noul program european și mult râvnita dezvoltare economică la nivel de UE.

“Cultura, patrimoniul și diversitatea culturală sunt bogății ale pieței unice. Sigur, avem identitate națională, dar avem un patrimoniu cultural european de care trebuie să ținem cont. Mă bucur foarte mult că există programul Europa creativă, pentru că acest program contribuie de fapt la competitivitate, coeziune socială, la dezvoltare locală și regională.

Sunt surprinsă că unii nu înțeleg această legătură între Europa creativă și creșterea și dezvoltarea economică. Stimulează crearea de proiecte inovatoare acest proiect și cunoașterea celor de succes, cunoașterea reciprocă. Cultura, de fapt, asigură durabilitate economică și socială și ar trebui să fie un element central al strategiilor politice de dezvoltare. Avem nevoie de promovarea educației culturale pentru că aceasta este un pilon important al democrației. Mă bucur mult că există un buget consistent, sper să nu fie scăzut, și sper să existe un sistem de indicatori de performanță, cantitativi și calitativi, pentru că, da, și în acest domeniu, avem nevoie de calitate!”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini, în plenul PE de la Strasbourg.