Miercuri, 18 aprilie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, s-au discutat concluziile reuniunii Consiliului European din perioada 22-23 martie. Liderii Europei – președintele Consiliului European, Donald Tusk respectiv Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene – au transmis optimism, în special Tusk, în privința drumului Uniunii Europene, chiar în vremurile acestea total neprietenoase politic, economic și social.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a intervenit, din nou, în plen, temperând realist starea de bine transmisă, căci statele mici din UE nu au atâtea motive de optimism, precum cele mari, în special din cauza celor din urmă și a măsurătorilor duble, vizibil practicate în familia europeană.

Umanista a insistat exact pe aceste diferențe: „ Vreau să mă refer la concluziile pe care domnul Tusk ni le-a spus foarte sumar. Sunteți optimist, domnule președinte, și mă bucur, un lider trebuie să fie optimist, însă trebuie să vă uitați și în jos! Credeți că noi, cei de aici și mai ales cetățenii din țările noastre, suntem la fel de optimiști?

Mai avem un an până la alegerile electorale pentru Parlamentul European, haideți să dăm motiv cetățenilor să credă în proiectul european! Tot ce ați spus dumneavoastră e adevărat, dar dacă nu se bazează pe coeziune socială, pe o viață mai bună, pe securitatea cetățenilor și pe eliminarea diferențelor – nu așa cum a spus, ieri, un președinte de stat, că două țări trebuie să conducă iar restul să se supună! – nu este în regulă.

Nu acesta este mesajul pe care trebuie să-l ducem în țările noastre, să știți că mesajul domnului Macron a fost ascultat și în țara mea și în alte țări, nu doar în Franța și în Germania!

Așadar, vă rog să discutați în Consiliu și să veniți cu mesaje clare, pentru ca cetățenii să se alinieze la acest proiect al Uniunii Europene, extrem de important pentru noi toți!”, a spus Maria Grapini, în plenul PE de la Strasbourg.