[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Plenul Parlamentului European de la Strasbourg a dezbătut, marți, 11 decembrie, pregătirea reuniunii Consiliului European din 13-14 decembrie 2018, eveniment pe care cel puțin România și Bulgaria îl așteaptă cu interes major, din perspectiva anunțării unei decizii privitoare la Spațiul Schengen.

După ce luni seara a avut o nouă intervenție de forță, pe tema nedreptăților practicate de Consiliul European la adresa României și Bulgariei, umanista Maria Grapini a continuat și marți tirul întrebărilor incomode în care CE a fost țintă principală. Reamintim faptul că o decizie în privința accesului la Spațiul Schengen se ia exclusiv de către Consiliul European…cu unanimitate de voturi!

Europarlamentarul român a punctat în plenara de la Strasbourg injustețea unor state și poziția implicită a CE, la fel de nedreaptă și neasumată politic. Maria Grapini a intervenit de mai multe ori in acest subiect. Prima dată, la adresa unui coleg europarlamentar, extrem de laudativ la adresa organismului european.

“Stimate coleg, am observat că ați adus numai cuvinte de laudă Consiliului. Puteți să ne spuneți, care sunt rezultatele Consiliului și ale Președinției Austriei, pentru ca să merite aceste laude?  Pentru că ieri nu a fost prezent la o dezbatere. Consiliul, de regulă, alege când să vină și cum să vină la ședințele noastre, ale Parlamentului, acum însă ignoră rezoluțiile și scrisorile din partea Comisiei. Care sunt rezultatele pentru care dumneavoastră lăudați Consiliul și Președinția Austriei?”, a spus umanista în plenul PE.

Maria Grapini a mers mai departe, astfel că i s-a adresat și președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, cerându-i o poziție legată de Consiliul European, elevul indisciplinat din această ecuație, așa cum l-a caracterizat umanista luni seara.

“Mulțumesc doamnă președintă, domnule președinte Juncker, mă adresez și Consiliului care astăzi ne anunță că va urma o ședință în 14 decembrie, în care se vor lua decizii. Nu cred în acest lucru! Iată, terminăm un mandat și nu am reușit să rezolvăm principala problemă, Europă Unită, coeziune, deși Parlamentul și-a făcut treaba, Comisia în mare măsură la rândul ei. Totuși, ce se întâmplă cu Consiliul? Cum să avem în viitor o Europă Unită, dacă CE împarte Europa în două spații, dacă nu acceptă să existe același drept, dacă folosește dubla măsură, așa cum a fost în relațiile cu România? În situația Spațiului Schengen, CE n-a venit la ședință. Un lucrător are o fișă a postului și-și respectă atribuțiile, nu-și alege ce să facă sau ce nu. Din păcate, nu mai am încredere în Consiliu!”, a spus, în a doua intervenție, Maria Grapini.

În cea de-a treia luare de poziție, europarlamentarul român s-a referit la problema unui buget consolidat în zona Euro.

“Cum puteți să explicați existența Uniunii Europene, viitorul ei, dacă nu consolidăm bugetul în Zona Euro, dacă nu avem o legătură între bugetele naționale și bugetul UE, dacă vrem să avem un viitor al UE, solidaritate, coeziune?! Cum pot exista aceste lucruri?”, a conchis umanista Maria Grapini.

Europarlamentarul umanist este de părere că, pentru un viitor al UE, liderii europeni trebuie să regândească atribuțiile instituțiilor europene, să existe o decizie a Parlamentului în toate regulamentele importante, dar mai ales să se renunțe la unanimitatea în Consiliul European.

„Nu este un demers specific democrației, ci se operează cu majorități. Nu putem continua astfel, ca un șef de stat – doar unul să zicem – să anuleze votul a sute de europarlamentari! Dacă vrem o Europă unită trebuie să respectăm toți cetățenii, toate statele membre și toate instituțiile reprezentative ale cetățenilor!”, este convingerea fermă a Mariei Grapini.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *