Pluralismul și libertatea media în Uniunea Europeană a fost unul dintre subiectele dezbătute, miercuri seara, în plenul Parlamentului European de la Bruxelles, pe marginea căruia s-a intervenit și s-au emis numeroase opinii, în condițiile în care știrile false produc deservicii majore, sociale, politice, economice, de imagine, în toată lumea.

Umanista Maria Grapini a luat cuvântul, felicitând-o pe raportoarea responsabilă de noul raport european pe acest subiect, precizând, din start, că libertatea de exprimare este un drept fundamental, nu numai al jurnaliștilor, ci și al oricărui cetățean.

“Evident că trebuie să existe un balans între libertatea de exprimare și responsabilitatea jurnaliștilor, a celor care transmit informația, ne confruntăm cu acele știri false, așa cum spunea raportoarea, nu numai online, ci și informații false scrise. Da, este nevoie de o responsabilitate comună a legiuitorilor, a jurnaliștilor, a editorilor, a mass-media în general și este bine că e așa. Sigur, cred că la fel de bine este să avem instituții de monitorizare, instituții neutre de monitorizare a mass-media și, da, avem o supraconcentrare a mass-media. Cred că aici trebuie să se mai lucreze pe planul intern al Uniunii Europene!”, a declarat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.