Premierul Viorica Dăncilă se va afla în Parlamentul European, miercuri, 3 octombrie, pentru a participa la dezbaterea pe tema respectării statului de drept din România, într-o sesiune plenară care va avea loc la Strasbourg.

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a făcut, luni, 1 octombrie, o declarație de presă pe această temă, în care a sancționat lipsa de etică a organizatorilor dezbaterii și a solicitat o atitudine fermă din partea președintelui României.

“Este o decizie absurdă! La dezbaterea de miercuri s-au acordat doar cinci minute premierului si vor vorbi doar liderii grupurilor politice. Niciunul dintre aceștia nu este român! Trei sunt din Germania, doi din Franța, unul din Italia si unul din Marea Britanie! Asta da democrație! Voi trimite în scris punctul meu de vedere, dar insist să precizez că nu este democratic așa ceva! Să nu accepți o dezbatere, când analizezi o țară, pare a fi ceva descalificant pentru liderii europeni! De ce să nu accepți argumente sau probe prin care se poate dovedi ca România nu este diferită de celelalte state, din perspectiva respectării propriei Constituții? România nu este membru supleant în UE, este membru cu drepturi depline și nu poți să faci reguli doar pentru România!”, a transmis Grapini, de la Strasbourg.

Mai mult, europarlamentarul umanist cere președintelui României să-și apere țara și să ridice această problemă în ședința de Consiliu din luna octombrie.

“Vreau o Europă etică, echitabilă și nu o dublă măsură! Încercăm să scăpăm de dublul standard la produse și se introduce dublul standard la funcționarea statului de drept?”, a conchis Maria Grapini.