Pe data de 5 iunie, din anul 2007, România sărbătoreşte Ziua Învățătorului, care coincide cu data de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc.

Ziua Învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educației și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor, pentru merite deosebite.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a transmis un mesaj de suflet, de la Bruxelles, dedicat învățătorilor României, formatorilor de drumuri și destine frumoase în viață, în amintirea învățătoarei sale – reper de moralitate și profesionalism – și a întregului corp profesoral care i-a marcat pozitiv drumul profesional de succes.

“Ce zi mare, dedicată unor oameni aleși, pe care îi respect! Transmit un La Mulți Ani din toată inima tuturor celor care s-au dedicat muncii în educație! Fără educație, suntem fără „aripile” de care avem nevoie pentru a zbura lin, frumos si corect în viață! Fără repere profesionale solide, nu putem deveni profesioniști! Învățătorii și învățătoarele sunt BAZA, fără de care nu putem forma, corect și demn, ca oameni. Sunt primii care ne arată viața, sunt cei care ne iau de mână și ne duc înspre viitorul pe care, chiar și mici fiind, ni-l proiectăm în culori frumoase și vii! Un învățător bun dă societății, categoric, o generație serioasă! Ne-am convins cu toții de asta, ne convingem, zi de zi. Trebuie să avem grijă de ei, să-i respectăm, prețuim, să-i confirmăm drept REPERE primordiale pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri, pentru noi, iar, astăzi, să-i cinstim!

Mulțumesc tuturor profesorilor mei, învățătoarei mele, dascălilor adevărați din viața mea, pentru ca m-au ajutat să fiu om!

Din inima Europei, transmit învățătorilor României un mesaj de susținere, respect și mulțumire! La Mulți Ani, OAMENI BUNI!”, a scris umanista Maria Grapini.